„Nové minikamery strážníci začali nosit od pondělí 9. října. Pořídili jsme si jich celkem dvacet. Vždy jeden z dvojice městských strážníků bude mít novou minikameru,“ sdělil ředitel Městské policie Jihlava Jan Frenc. Strážníci do této doby měli k dispozici kamery staré téměř deset let. „Byly už na hranici životnosti a dost rychle se vybíjely. Často nebyly opravitelné,“ zdůvodnil Frenc.

Ilustrační foto
Mladíka s duševní poruchou našli mrtvého

Zapínat minikamery budou strážníci při komunikaci s občany. Ze záznamu bude potom možné zkontrolovat nejen chování občanů, ale také strážníků. Nepotřebné záznamy ihned smažou. „Ty, co zaznamenají přestupek, má k dispozici pouze policie," zdůraznil už dříve Frenc.

Videozáznamy strážníci potřebují, protože se vůči nim zvyšuje agresivita lidí. „Bezdůvodně si také stěžují na chování strážníků. Jsou to ale občané, kdo je často agresivní a vulgární. Od 1. července jim může být dle zákona za urážku strážníka dána pokuta ve správním řízení až deset tisíc korun,“ řekl Frenc. Díky záznamům strážníci budou moct snadno doložit, jak daná situace opravdu probíhala.

Finance na nové minikamery schválili jihlavští zastupitelé na svém letošním dubnovém zasedání. Spolu s tím i odsouhlasili peníze na zakoupení moderního informačního systému. Ten umožní městským strážníkům dělat věci, které dříve nemohli.

„Policisté budou moci pracovat on-line přímo z ulice," prozradil největší plus nového systému Frenc. Odpadne jim tak zdlouhavá práce v kanceláři. Data, která naberou v terénu, nebudou muset potom zdlouhavě přepisovat do počítače.

Z ulice se během několika sekund připojí do centrálního systému. Díky moderní aplikaci tak strážníci ihned zjistí a zaznamenají potřebné informace. Být on-line jim navíc přinese i to, že o nich vedení stále bude vědět. Tedy i to, kde se nacházejí.

Aneta Holasová, Jihlava, 20. září 2017, 48 cm, 3 620 g
Podívejte se na další krásná miminka z Jihlavska

Vedení jihlavské městské policie předpokládalo, že do letošního června vyberou i nový systém. „Jsou vypsané podmínky, ale výběrové řízení zatím ještě neproběhlo,“ dodal Frenc. V současné době strážníci používají systém starý přes dvacet let.