O co vlastně v kauze jde? Mládková chce žalobou docílit očištění svého jména, protože vedení nemocnice ji označilo za jednoho z hlavních viníků celé záměny z prosince roku 2006, a na výpovědi trvá.


„Požaduji, aby soud uznal výpověď za neplatnou. Dodnes mi totiž nikdo nevysvětlil konkrétní důvody rozvázání pracovního poměru,“ řekla před soudem sebevědomá Mládková.


Vedení nemocnice bývalé dětské zdravotní sestřičce, která ve zdravotnictví pracovala 39 let, vyčítá, že to byla právě ona, kdo přinesl maminkám zaměněné děti, špatně zkontrolovala jejich označení a pak zapisovala chybné informace do zdravotní dokumentace. Podle náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Elišky Klimešové měla navíc jedno z dětí koupat. Na to ale neměla přímý důkaz. Mládková to navíc rezolutně odmítla a vysvětlila, že když přišla na směnu, tak už byly obě děti vykoupané a připravené k maminkám.


„Já jsem k nim pouze přiřadila jejich zdravotní dokumentaci podle toho, jak byly v danou dobu označeny. Podle mého názoru už musely být obě holčičky vyměněné,“ tvrdí Mládková. Její bývalá kolegyně Alena Bláhová, která také dostala okamžitou výpověď, přiznala, že si pamatuje, že jednu z holčiček koupala, ale není si jistá, že koupala obě. Bláhová pak navíc přepsala zdravotní dokumentaci, protože u dětí nesouhlasily porodní váhy s těmi, které měly po koupání. Nemocnice Mládkové vyčítá, že jako sestra s dlouholetou praxí na to nepřišla.


Před soudem se včera znovu živě diskutovalo o tom, jak vůbec mohlo k záměně dojít. Pokud mluví pravdu Mládková a děti vůbec nekoupala a jen je odnesla k maminkám, pak musela udělat chybu Bláhová, která řekla, že při koupání sundala holčičce provázek s číslem. Jenže aby k záměně došlo, musela by mít rozbalené obě děti a těm pak provázky s čísly zaměnit. Je prakticky vyloučeno, aby k záměně došlo, kdyby každá sestra koupala pouze jedno dítě.