Zatkli důležitou postavu třebíčského podsvětí Radka H.(1956), jeho dceru Ivonu H.(1989), jejich známého Josefa K.(1977), obávaného provozovatele znojemského nevěstince – kosovského Albánce Barjama P. a další dva lidi.


„18. listopadu naši detektivové zadrželi organizovanou skupinu šesti pachatelů. Zabývala se výrobou a distribucí velmi kvalitního pervitinu a prodejem marihuany na území České republiky,“ informoval mluvčí NPC Michal Hammer.


Hlavním organizátorem byl Albánec, v jehož nevěstinci docházelo k distribuci drog. Kriminalisté při akci s krycím názvem „DUD“ zároveň provedli jedenáct domovních prohlídek a kontrol aut.


Varna pervitinu


V Třebíči zajistili kompletní varnu pervitinu, kterou provozoval především Radek H. s dcerou. Dále pak v rámci celé akce 300 tisíc korun v hotovosti, 100 kusů střeliva do automatických střelných zbraní, vzduchovku nelegálně předělanou na malorážku a 250 gramů pervitinu. Jeden gram se přitom na černém trhu prodává za tisíc korun. Tato organizovaná skupina jej vyráběla z léčiva Sudafed, který je volně dostupný v Polsku.


V brněnské vazební věznici jsou nyní na základě rozhodnutí soudce Městského soudu v Brně jak trojice z Třebíčska, tak kosovský Albánec. Čekají na obžalobu. „Pachatelům hrozí za zločin nepovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy pobyt za mřížemi až na dvanáct let,“ doplnil mluvčí NPC Hammer.


Radek H. je v Třebíči známý mimo jiné jako vymahač dluhů. „Co vím, tak do toho vaření pervitinu ho navrtala jeho dcera, protože v tom jela hlavně ona,“ zmínila žena, která zná rodinné zázemí zatčených pachatelů. Z pochopitelných důvodů si přála zůstat v anonymitě.


Kosovský Albánec Barjam P. stál před soudem naposledy přesně před třemi lety, kdy byl podezřelý z toho, že si objednal vraždu Ukrajince, kterého kriminalisté našli zakopaného na zahradě rodinného domku v Žeroticích na Znojemsku. Jeho vina se nakonec neprokázala.


„Letos je to už třetí varna pervitinu, kterou se podařilo policistům odhalit na území Třebíčska,“ informovala mluvčí republikové policie Třebíč Marcela Lavická. Loni kriminalisté odhalili jednu varnu, předloni dvě a v roce 2007 dokonce čtyři varny.

Svinstvo jménem pervitin

Říká se mu piko, péčko, peří, speed, pergo, meth. Pervitin je u nás patrně nejrozšířenější tvrdá droga. Vynalezli ji Japonci, Češi ale v polovině 70. let vykoumali, jak ji snadno uvařit – lépe řečeno člověk s přezdívkou Freud. I když slovo „snadno“ není úplně to správné.

„Recept, jak vyrobit pervitin, je sice poměrně jednoduchý, akorát musíte vědět, jak na to,“ říká s trochou nadsázky na svých stránkách www.drogy.ful.cz autor, jenž nevystupuje z anonymity. Na rovinu uveřejňuje informace a zkušenosti ve snaze důrazně odradit případné experimentátory. Podle jeho slov se dá recept za pár tisícovek koupit, ovšem při domácí chemické reakci lze nevědomky pokazit mnoho věcí. Může se stát, že do vzduchu vylétne půlka ulice, nebo vařič po testování skončí v márnici.

Největší problém je shánění přísad. Jde vlastně o izolování efedrinu z léků proti kašli. U nás je to například Modafen. Jenže prodej takových medikamentů je státem kontrolovaný. A tak byli vařiči nuceni hledat nový zdroj. Tím se stalo Polsko a jeho lék Sudafed. Zdroj je to přímo zlatý, protože u severních sousedů volně prodejný Sudafed obsahuje mnohem víc efedrinu, než přípravky dostupné na recept v českých lékárnách.

Přidává se ještě červený fosfor, toluen a podobně.

Pervitin je vlastně levnou a účinnější alternativou kokainu. Taky se šňupe. Závislost na něm vzniká poměrně rychle a snadno. Kdo má štěstí, tomu napoprvé nesedne a už se k němu nevrací. Pervitin totiž doslova nakopne organizmus a příval energie bez potřeby jíst a spát nemusí být každému příjemný. „Nejdřív berete piko jednou za půl roku, pak jednou za dva měsíce. Pak každých 14 dní, potom každý víkend a pak už pořád. Piko už v tuhle chvíli nic nedává, jen bere. Člověk má deprese, stíhy, prostě celkově se cítí na h…o. Nelze se z toho dostat sám. Už není cesta zpět. Je pravda, že piko vám dá příjemné zážitky a stimulaci organizmu. Ale za velmi vysokou cenu. Často to končí velmi destruktivně,“ říká autor zmíněného webu.

Laboratoř na výrobu pervitinu se vejde do jedné igelitky. Vařič je takový boss celé perníkové scény. Po něm policisté jdou. Když zatknou šňupače, moc si nepomůžou. Ale jakmile sedí vařič, odstřihnou od dávky desítky lidí. Když vařič vyzkouší (většinou sám šňupe), zda je výsledek OK, přicházejí na řadu dealeři. Okolo vařiče je slušná parta lidí, kteří šňupou a prodávají dál. K výslednému konzumentovi se piko dostane mnohonásobně naředěné. Většinou dávka projde rukou tak pěti až deseti lidem. Každý si odebere a dosype to náhražkou – práškem do pečiva, omítkou, cukrem, ale třeba i jedem na krysy. Tím, co je honem po ruce. Čistý pervitin je krystalicky bílý.

Příznaky závislého na pervitinu
- abnormálně rozšířené zornice
- hubenost, vůbec nejí
- nespí
- je hyperaktivní, všechno ho baví
- často mluví
- neustále přežvykuje nebo korutí pusou