Ten se zřejmě snažil letos na začátku dubna prodat jihlavskému drogovému dealerovi Ladislavu Barákovi. K prodeji ale nedošlo, protože do domu Barákových vtrhla policejní zásahová jednotka a oba muže zatkla.

Obžaloba Příhodu ještě vinila z výroby pervitinu, protože na jeho chatě v Čechočovicích na Třebíčsku zabavila část věcí na výrobu drogy. „Žádné drogy jsem nevyráběl a na těch věcech, které policie zabavila, by to ani nebylo možné,“ hájil se Příhoda.

Soud mu v tom dal za pravdu. „Nenašli jsme dostatek důkazů, abychom mohli obžalovaného odsoudit také za výrobu,“ zdůvodnil soudce Zdeněk Chalupa.

Příhoda už byl v minulosti čtyřikrát odsouzen, jednou za drogy. Tentokrát mu hrozilo až deset let vězení.

Před soudem tvrdil, že netušil, co je v balíčku. „Prášek jsem dostal od pana Baráka, abych zjistil, co je to za látku. Údajně mělo jít o mefedron, což je jakási náhražka pervitinu,“ vysvětlil Příhoda.

Balíček měl navíc Barákovi předat Miroslav Korec z Třebíče. Ten je v současné době také ve vězení. Barák ale popřel, že by od Korce nějaký balíček dostal nebo že by Příhodu požádal o nějaký test. Soud tak uvěřil jeho manželce, která uvedla, že Příhoda k nim domu přišel, aby drogu jejímu manželovi nabídl. Podle ní všichni věděli, že jde o pervitin. Příhoda se na místě proti rozsudku odvolal.

Drogy i samopal

Jihlavský soud včera řešil i kauzu Baráka, jemuž hrozí vysoký trest za prodej i přechovávání pervitinu a nedovolené ozbrojování.

Drogu měl prodávat Petře Novákové, která to nejprve na polici potvrdila, ale včera řekla, že si to vymyslela. Za křivé obvinění jí teď hrozí stíhání.

Policie našla u Barákových asi 15 gramů pervitinu. Manželka obviněného včera řekla, že to byly drogy pro její vlastní potřebu a manžel o nich nevěděl. Také jí nyní hrozí stíhání za přechovávání drogy.

Barák má problém i kvůli tomu, že měl doma samopal. Podle expertů byl funkční a schopný střelby. Svědek Pavel Votava řekl, že zbraň do Barákovy chaty přinesl on. „Našel jsem ji v sutinách, a nevěřím, že mohla být funkční,“ prohlásil.

Policie u Baráka objevila ještě funkční malorážku.

Soudkyně Dagmar Koutníková včera poslala na třicet měsíců do věznice s dozorem Roberta Dubu z Vyskytné nad Jihlavou. Policie u něj našla marihuanu a věci na výrobu pervitinu.

Duba od začátku vše popíral, ale včera se plně doznal. Soudkyně k tomu nakonec přihlédla. Přestože mu hrozily až čtyři roky vězení, odešel s mnohem mírnějším trestem. Rozsudek je v jeho případě pravomocný, protože se vzdal odvolání.

Zřejmě si vzal příklad z drogového dealera Romana Bendy z Jihlavy, který se u soudu také ke všemu přiznal a dostal o deset měsíců mírnější trest, než o jakém uvažoval soudce v případě zapírání. Díky přiznání dostal jen dvacet měsíců. Původně mu hrozil až pětiletý trest.