To jsou otázky, na které se už přes týden snaží najít odpovědi brněnští kriminalisté. „Vše je předmětem právě probíhajícího šetření. Nebudeme proto zatím poskytovat bližší informace. Více povíme, až případ uzavřeme. Lidé se ale nemusí cítit ohroženi, protože pravděpodobný střelec je mrtev,“ řekla včera mluvčí brněnské policie Soňa Svobodová.

Neštěstí, které doslova otřáslo městem ve Žďárských vrších, se stalo v noci ze 17. na 18. prosince. O tom, co se v bytě událo, informoval strážce zákona příbuzný manželského páru. Podle svědků se mělo jednat o jejich zhruba dvacetiletého syna.

„Kolem půl jedné byl z jejich bytu slyšet hluk. Nebyla to ale hádka, spíše zvuky, jako by někdo například manipuloval s nábytkem. Poté jsem zaslechla jejich syna, který byl venku na balkoně a volal policii. Nakonec z balkonu v prvním patře seskočil a čekal na policisty na silnici před domem,“ popsala osudnou noc reportérům Deníku žena, která bydlí v ulici, kde k neštěstí došlo, ale nepřála si uvést své jméno.

Jak dodala policejní mluvčí Soňa Svobodová, bude obtížné zjistit, co střelce k jeho činu vedlo. „Pravděpodobný pachatel zemřel, takže přesný motiv se už asi nikdo nikdy nedozví. Samozřejmě do sebe skládáme různé střípky, jako jsou například výpovědi svědků, ale skutečný důvod nám mohl říct pouze muž, který čin spáchal,“ sdělila Svobodová.

Manželé žili v domě, kde se tragédie odehrála, již mnoho let. Podle sousedů, kteří pár znali, měli bezproblémové a klidné manželství. Kromě syna měli pětačtyřicetiletý muž s dvaačtyřicetiletou ženou také starší, přibližně třiadvacetiletou dceru, která však v osudnou chvíli nebyla doma.

Brněnští policisté v těchto dnech pátrají mimo jiné také po tom, kde muž přišel ke zbrani, kterou svoji ženu a poté i sebe zastřelil. Držel ji totiž nelegálně.

A právě pistole, které měli lidé doma bez potřebného povolení, mohli tento rok od začátku února do konce července beztrestně odevzdávat v rámci takzvané zbraňové amnestie na policejní služebny. Kdo tak učinil, vyhnul se až ročnímu pobytu ve vězení. „V pěti okresech na Vysočině k nám lidé přinesli celkem 395 zbraní. Nejvíce se jich sešlo na Třebíčsku, a to 97. Na Žďársku jich lidé odevzdali 73,“ informoval vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál (OSZBM) pro kraj Vysočina Jaroslav Vratišovský.

Znehodnocení nebo legalizace

Všechny zbraně byly odeslány na odborná pracoviště, kde prošly nebo teprve projdou expertizami, jež mají za úkol odhalit, zda s některou z odevzdaných pistolí nebyl spáchán trestný čin nebo zda nebyla někdy v minulosti odcizena svému majiteli.

„Dosud se nám jich vrátilo asi jen pětačtyřicet procent. Naše pracoviště jsou totiž zahlcena. Vůbec jsme nečekali, že nám jich lidé donesou tolik. Předpokládáme, že proces registrace bude u zbylých zbraní ukončen v prvním čtvrtletí příštího roku,“ doplnil jihlavský policista.

Lidé si mohou před navrácením nechat svoji zbraň zlegalizovat, nebo mohou požádat o její znehodnocení. „Zbraň pak není funkční a lidé ji smějí mít doma například jako památku na někoho blízkého, a to i bez potřebného zbrojního průkazu,“ doplnil dále vedoucí OSZBM pro kraj Vysočina Jaroslav Vratišovský.