Na konci prázdnin trhavinu kriminalisté objevili a na začátku tohoto týdne začali trojici trestně stíhat. O případu informovali policisté v pátek. „Obviněným hrozí až pět let ve vězení. Vyšetřujeme je na svobodě. Jsou obviněni z nedovoleného ozbrojování," uvedla policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Policisté po trhavině pátrali delší dobu. „Měli jsme informace, že se na sídlišti nachází výbušnina. Usilovně jsme ji hledali. Na konci prázdnin jsme ji v jednom bytě našli," řekla Cejnková.

Při prohlídce bytu mladá žena kriminalistům výbušninu bez komplikací předala. „Nalezenou látku detailně prozkoumali naši experti. Zjistili, že se jedná o nitrotoluen s další příměsí," doplnila mluvčí.

Jak se mladší z mužů k výbušnině dostal a proč ji s ženou přechovávali v bystrckém bytě, zatím policisté šetří.

Podle pyrotechnika a soudního znalce Jiřího Chládka je náročné trinitrotoluen vyrobit. „Většinou ho lidé někde najdou nebo ukradnou. Podmínek, které ovlivňují výbuch trinitrotoluenu je spousta," informoval Chládek. Trinitrotoluen, což je celý název pro obecně známou zkratku výbušniny TNT, je velmi nestabilní. Někdy stačí větší náraz a trhavina může vybuchnout.

Odborník na výbušniny ale dodává, že pokud mají lidé doma tak nebezpečnou látku, ohrožují sebe i své okolí. „Dopouštějí se obecného ohrožení," doplnil Chládek.

Letos na konci června hasiči a pyrotechnici vyklízeli deset a půl tuny nelegálních chemikálií z rodinného domu v Nedvědici na Brněnsku. „Mezi látkami našli experti také radioaktivní látky, výbušné materiály a soli," sdělila tehdy mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská Windová. Odvoz nebezpečných látek se protáhl, v oblasti tehdy platil čtyři dny stav nebezpečí.

Minulý rok v dubnu uzavřeli policisté Herčíkovu ulici v brněnském Králově Poli. V jednom bytě tam kriminalisté našli nástražný výbušný systém. Původně měli podezření, že jde o přípravu teroristického útoku na vlak. Předpoklad se nakonec nepotvrdil.

Nalezené výbušniny v brněnském bytě.Zdroj: Policie ČR

Foto: Policie ČR