Ve sporu za něj jedná Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Výše nájemného se řeší už od roku 2013.

Ještě nedávno se vedení obce se státním úřadem dohodnout dokázalo. Po několik let odcházely z obecního rozpočtu dvě koruny za každý metr čtvereční a rok. Šlo o částku 476 korun.

Úřad pro zastupování státu však před třemi lety začal po obci požadovat navýšení nájemného, a to rovnou pětinásobně na rovných deset korun za každý metr čtvereční. Protože se státní úředníci s krokočínskými zastupiteli nedohodli, skončil spor poprvé u soudu.

Soudce nechal vypracovat revizní znalecký posudek, který udal cenu nájmu na 4,50 koruny. V tom duchu také soudce rozhodl a Krokočínu tak zvýšil nájemné o 125 procent na celkovou částku 1 070 korun.

Tím však spor ani zdaleka neskončil. Před několika týdny dorazily na adresu Okresního soudu v Třebíči další žaloby. V nich Úřad pro zastupování státu po obci požaduje další zvýšení nájemného, a to zpětně za poslední tři roky.

K navýšení by podle úředníků mělo dojít na asi třetině výměry pozemku, na které stojí obecní úřad. „Tato plocha, která je využívána k nekomerčním účelům, musí být zpoplatněna podle cenového výměru Ministerstva financí," vysvětlila Lenka Šebková, právní zástupkyně Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Kdyby soud tento nárok státního úřadu uznal, pro Krokočín by to znamenalo, že by nově platil místo 1 070 korun o více než 1 110 korun víc.

Jde o princip

Jde o stokoruny, které nejsou ani pro obec, ani pro státní úřad likvidační. „Jde ale o princip," zdůraznil krokočínský starosta Jan Strašák. „Vždyť cenu 4,50 určil soudní znalec, je to cena podle zákona, tak nevím, o co vlastně jde," divil se.

Podle Lenky Šebkové je však v tomto případě nadřazen cenový výměr Ministerstva financí a ten si za státní pozemky pronajaté obcím určuje vyšší částky. V případě Krokočína by to znamenalo zvýšení nájemného na asi třetině výměry pozemku ze 4,50 na 20 korun.

V polovině června se soudce Radim Kostík při veřejném jednání zabýval výší nájemného za rok 2013. Žalobu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na jeho zvýšení tehdy odmítl, stejně jako v dalším rozhodnutí, ve kterém řešil nájemné za rok 2014. Výsledek obou těchto řízení však nebyl stejný.

Do sporu totiž vstoupil další posudek, který byl vypracován pro roky 2014 a 2015. Na základě toho se právě od roku 2014 zvýšilo obci Krokočín roční nájemné z 1 070 korun na 1 817. „Rozhodnutí je pravomocné a vzhledem k výši částky proti němu není odvolání," dodal soudce Radim Kostík.

Zároveň se pozastavil nad tím, proč se státní úřad s obcí nedohodl mimosoudně. Ke smíru také obě strany vyzval během už proběhlých soudních pří několikrát. „Neměli jste zájem ten pozemek koupit?" optal se starosty Jana Strašáka.

Ten reagoval slovy, že obec už státnímu úřadu poslala tři žádosti. Se žádnou však neuspěla. „Znalecký posudek vyčíslil cenu pozemku na nějakých dvaadvacet tisíc korun, my jsme nabídli dvacet pět tisíc, úřad pro zastupování státu po nás ale vždycky chtěl o něco víc, a bylo to v řádu desetitisíců víc, než kolik určil znalec," upozornil starosta Krokočína.

Podle Lenky Šebkové byla částka od znaleckého posudku odlišná kvůli tomu, že státní úřad by při prodeji pozemku požadoval kromě jeho hodnoty také náklady spojené s vypracováním cenového odhadu.

Podle Jana Strašáka jsou vztahy mezi obcí a úřadem dlouhodobě napnuté. Ve sporu se chystá další soudní líčení ohledně ceny nájemného, tentokrát za rok 2015. Soudce Radim Kostík naznačil, že nájemné v roce 2014 by mělo být stejné jako v roce následujícím. Lze tak předpokládat, že nájemné Krokočínu navýší i pro loňský rok. Starosta Jan Strašák řekl, že bude hledat cesty, jak poslední posudek, na základě kterého soudce rozhodl, napadnout.