Za každého ze sedmnácti chybějících má teď Via alta zaplatit pokutu 20 tisíc korun. Výše sankce vyplývá ze smlouvy, kterou třebíčská poradenská firma uzavřela s Úřadem práce. Ten po ní nyní požaduje celkem 340 tisíc korun. „Chápeme, že na porušení něčeho následuje sankce, můj klient však má za to, že vina není na jeho straně," řekla právní zástupkyně firmy Via alta Eva Hrbáčková u Okresního soudu v Třebíči, kde se spor řeší.

Za viníka toho, že se nepodařilo naplnit počet rekvalifikovaných, označila Hrbáčková Úřad práce. Ten měl podle ní firmě znemožnit nabírání nových lidí do kurzů. Stát se to mělo v srpnu 2011, kdy úřad několik rekvalifikačních programů Via altě skutečně pozastavil. Výpadek trval 69 dní a podle Evy Hrbáčkové byl zásadní. „Ve dvouletém období se to může zdát jako zanedbatelný časový úsek, nicméně je to doba, o kterou jsme byli ošizeni, vše kvůli tomu pak probíhalo s významným časovým skluzem a výluku už nebylo možné dohnat," uvedla zástupkyně třebíčské firmy.

Za pozastavením přijímání nových lidí do kurzů si však Úřad práce stojí, i když nebylo způsobeno údajně nekalými aktivitami společnosti na Třebíčsku. „Jde o problém v Jihočeském kraji. S firmou jsme se tam nedokázali dohodnout na vyplácení peněz za uskutečněné rekvalifikace," vysvětlila zástupkyně Úřadu práce Milena Grňáková. „Jsme ochotni strpět leccos a vyjít firmám vstříc, pozastavení činnosti bylo ale v tomto případě poslední možností před vypovězením smlouvy," dodala Milena Grňáková.

Podle ní se měla Via alta v roce 2011 v jižních Čechách podvodně domáhat peněz za uskutečněné rekvalifikace. „Na faktuře za březen jsme se nedokázali dohodnout ještě ani v srpnu. Firma například vykazovala u jednoho člověka, že byl na třech místech současně. Ve stejné chvíli měl sedět na kurzu, kupovat si lístek ve veřejné dopravě a ještě se účastnit praktické výuky," upozornila Milena Grňáková.

Právě kvůli těmto údajným proviněním zastavil Úřad práce firmě Via alta přijímání nových lidí pro rekvalifikace. Zákaz zrušil v listopadu 2011, protože firma v Jihočeském kraji nedostatky odstranila. Na Třebíčsku se to nepodařilo a firmě hrozí pokuta. Společnost Via alta měla rekvalifikovat 404 lidí, většinou sociálně slabých a obtížně zařaditelných do běžného života. V kurzech si měli navyknout nejen pracovnímu režimu, ale také si osvojit komunikační dovednosti při pracovním pohovoru a styl jednání se svým případným budoucím zaměstnavatelem. „Firma pracovala s nepřizpůsobivými, kteří občas do kurzů přišli a občas nepřišli. Už počet 387 rekvalifikovaných svědčí o její dobré schopnosti," poznamenala Eva Hrbáčková.

Úřad práce však o výši pokuty nebo její oprávněnosti nehodlá smlouvat. „I kdybychom chtěli, tak nemůžeme. Zastupujeme v této věci stát, kterému se podařilo získat dotace z Evropské unie. Pokud se žalovanému podaří prokázat, že k nedosažení 404 rekvalifikovaných nedošlo jeho vinou, zaplatí pokutu stát. Jestli se mu ale vina prokáže, musí ji zaplatit on," zdůraznila Milena Grňáková.

Že takzvané důkazní břemeno, tedy povinnost předložit důkazy o své nevině, nese Via alta, řekl při středečním jednání i soudce Radim Kostík. „Je na dodavateli rekvalifikačních kurzů, aby prokázal, že nenaplnění příslibů nezavinil," potvrdil. Prokázat to bude podle všeho obtížné. Právní zástupkyně Úřadu práce totiž firmu obvinila nejen z toho, že si nepočínala solidně v Jihočeském kraji, ale také na Třebíčsku. „Úkolem bylo, aby lidé získali v jejích kurzech pracovní návyky, stalo se ale, že s některými svými klienty delší dobu nekomunikovala. Když necháte takového člověka tři nebo šest měsíců ležet, tak žádné pracovní návyky nezíská," soudí Milena Grňáková. U 387 nezaměstnaných na Třebíčsku firma Via alta svůj závazek splnila.

V příštích týdnech bude muset soudu prokázat, že výpadek trvající 69 dní, po které nemohla přijímat nové lidi do svých kurzů, nezavinila. Podle Evy Hrbáčkové také firma předloží několik osob, které v dané lhůtě rekvalifikovala, ale Úřad práce je do projektu odmítl zařadit. „Mohly být do kvora 404 započteny," mínila zástupkyně firmy Via alta. Třebíčská firma se mimo jiné zabývá také projekční činnosti nebo poradenstvím v oblasti úspor energií. Soudce Radim Kostík jednání odročil na neurčito.