Bezmála 300 kilo ryb různých druhů tak z části odplavalo nebo zůstalo na břehu a uhynulo.


„Jedná se už o druhý pokus. Ten první se odehrál zhruba před měsícem a z rybníka tenkrát někdo vypustil víc jak polovinu vody,“ uvedl starosta Březníka Jaroslav Mojžíš.


Celý případ tehdy převzala k šetření třebíčská policie. Neuplynul ani měsíc a pachatel se na místo činu vrátil, aby dílo zkázy dokonal.


„Zatím nevíme, kdo to mohl udělat. Faktem je, že rybník se nachází mimo obec a místní komunikace, náhodný návštěvník pokud o něm neví, jej prostě nenajde. Ten kdo to udělal, na to byl připravený. Přeštípl zámek a zvedl stavidlo z fošen a pilin, které jsme na jeho utěsnění použili místo kdysi používaného jílu,“ upřesnil situaci starosta Mojžíš.


Rybník Hájek už roky nemá vlastní přítok. Kdysi tu byl sice potok, jenže díky různým pozemním úpravám došlo k jeho vyschnutí.


Letos se už rybník vody nedočká. Pomoci by mohla silná bouře nebo přívalové deště. Jedinou záchranou bude opět bílá zima a jaro, které do rybníka svedou odtávající vodu z okolí.


„I když vodní plocha nebyla výhradně určena k chovu ryb, vždycky tu nějaké byly. Mají tu výborné podmínky a navíc se jim tu i daří,“ dodal na závěr Jaroslav Mojžíš.