Například předvolaný bývalý náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Toušek soudci vzkázal, že má zlomenou nohu a přijet nemůže. Soud nepochodil ani u dalších tří pamětníků plánované rekonstrukce budišovského zámku, spojené s kauzou Bono Publico. Adresy, na kterých je sháněl, už neplatí.

Právník budišovské strany Petr Šurka ale soudci řekl, že na výslechu svědků trvá. Soudce je proto předvolá znovu. A výslechu se nevyhnou ani marodi, jako zmíněný náměstek Toušek. „Byl jsem už přítomen i výslechu svědka doma,“ navrhl obhájce Třebíče Miroslav Šianský. To uvítala i protistrana. „Přizpůsobím se,“ prohlásil advokát Šurka. Soudce Jan Hurdík řekl, že je s Touškem v kontaktu a kde bude vyslechnut, bude záležet na jeho zdravotním stavu.

Klíčový termín

Jediný názor zatím soud získal od bývalého zaměstnance stavební firmy, která měla opravu zámků v Budišově i v Třebíči provádět, Davida Tesaře. Ten potvrdil, že obě stavby byla firma schopna zvládnout i ve zkráceném termínu. „Termín byl reálně splnitelný,“ řekl Tesař, který tehdy v roce 2007 ve firmě Kevos pracoval jako vedoucí obchodního úseku. Zda se oprava historických budov zvládnout dala, či ne, je ve sporu podstatné. Třebíč totiž ze společného projektu odstoupila a Budišov se cítí poškozen, protože přišel o již slíbenou dotaci.

„Naše stanovisko se nemění,“ řekl Deníku předseda správní rady budišovské společnosti Bono Publico Milan Boček. Dosavadní vývoj případu označil za předpokládaný.

Jednání s výslechem svědků bude u třebíčského soudu pokračovat počátkem května.