Třebíčskému soudci Jaroslavu Krátkému se dostal materiál o problémovém řidiči do rukou od tamního státního zastupitelství minulý čtvrtek 22. dubna. „Na Martina K. je vedeno více věcí. Mohu rozhodnout bez hlavního líčení, od stolu. Kdy přesně, nepovím, jsem zahlcený i dalšími případy. Ale zavolejte si v pátek 30. dubna, to by mohlo být rozhodnutí na světě,“ reagoval na dotaz Deníku Jaroslav Krátký.

Sedmatřicetiletý drobný živnostník Martin K. žije v Třebíči. V rozmezí tří týdnů od poloviny února do března třikrát prokazatelně řídil, byť byl silně opilý. Nejprve v Jihlavě svým luxusním vozem značky Lexus téměř zboural vjezd psychiatrické léčebny a způsobil škodu okolo 10 tisíc korun. Chvíli poté usnul za volantem na rušné křižovatce v centru města. Tím vzbudil pozornost policistů. Naměřili mu 4,83 promile alkoholu. Skončil na jihlavské záchytce.
Byť měl zákaz řízení, vyrazil pak opět do ulic, tentokrát s Mazdou 323. Při náhodné silniční kontrole v Náměšti nad Oslavou mu hlídka policie naměřila 4,69 promile alkoholu v dechu.

Distingovaný pán

„Přišlo mi to neuvěřitelné. Cítit alkohol z něj bylo, ale že by mohl mít v sobě tolik, bych do něj vůbec neřekl,“ divil se i po čase jeden z mužů zákona, který u kontroly byl. Řidič se podle něj choval víc než uctivě, neměl dokonce potíž vystoupit z vozu. Problémy měl s artikulací a při podpisu byla jeho ruka nejistá. Auto odstavil a policie ho dopravila opět na záchytku do Jihlavy.

Když hřešil potřetí, policisté mu v Třebíči Mazdu rovnou zabavili. To nadýchal přes dvě promile.

„Od té doby až dosud jsme řidiče toho jména na silnicích nepotkali, neprošel tedy ani naší kontrolou,“ sdělil minulý pátek zástupce šéfa dopravního inspektorátu v Třebíči Jan Šrutka. Na jméno Martina K. jsou evidována dvě vozidla – Lexus a Mazda 323.

Podle informací Deníku neměl od března k dispozici ani jedno z nich. Mazdu zadržela policie, Lexus pan K. půjčil jiné osobě a ta jej v okrese Brno – venkov nabourala a vážně poškodila. Martin K. toho má na triku, jak vidno, víc než dost. V krajním případě může jít do vězení a zabavené auto může nechat soudce sešrotovat, protože bylo součástí trestné činnosti. Precedentem by se mohl stát případ jistého vykuka ze sousedního Znojemska. Toho znojemští policisté na jaře před dvěma lety během 10ti dnů nachytali šestkrát opilého. V chládku strávil půl roku, vozidlo propadlo státu a skončilo sešrotováním. „Jde o odstrašující případ, samotné nás zajímá, jak soudce v případu Martina K. rozhodne,“ konstatoval třebíčský mluvčí Policie ČR René Novotný.