Jeden z dělníků František J. v noci z 28. na 29. dubna za dosud nejasných okolností spadl z výšky nejméně sedm a půl metru do nádrže mlýnského náhonu, kde byla voda, kamení i suť, a na následky pádu zemřel. Jeho bezvládné tělo našli ráno jeho kolegové. Příčinou smrti dělníka byla zlomenina spodiny lebeční, krvácení a zhmoždění mozku.

Nezajištěné dveře

Vyšetřování ukázalo, že majitel v domě dostatečně nezajistil dveře, které vedly prakticky do prázdna. Za nimi byl jen volný prostor bezmála osm metrů nad mlýnským náhonem. Dům předtím procházel rekonstrukcí. Na úpravy ale majitel neměl stavení povolení a stavba nebyla řádně zkolaudována. Mrtvý dělník musel být v době nešťastné události pod vlivem alkoholu. Podle pitevního protokolu měl v krvi 2,49 promile alkoholu.

Přesto kriminalisté majitele domu Tomáše Špačka obvinili z přečinu usmrcení z nedbalosti, za což mu hrozil trest od jednoho do šesti let.

Tomáš Špaček se k pochybení přiznal. Podle informací ze stavebního úřadu vyplývá, že stavební úpravy byly prováděny bez předchozího stavebního povolení. Dokončená část pak byla užívána jako ubytovna bez povolení i kolaudačního souhlasu stavebního úřadu. Pozemek ani nebezpečné místo nebyly podle vyšetřovatelů po dobu stavebních prací dostatečně zabezpečeny proti vstupu nepovolaných osob.

V domě se zřejmě špatně zorientoval

Lze se tedy jen domnívat, že se poškozený dělník večer po návratu na ubytovnu i díky silné opilosti v domě špatně zorientoval a vešel do dveří, které „nikam" nevedly. Následky byly tragické. Pád z výšky muži způsobil mnohočetná poranění včetně zlomenin po celém těle.

Kauzou se nakonec zabýval Okresní soud v Třebíči. Pravomocný rozsudek padl minulý týden, v úterý 24. listopadu, kdy byl Tomáš Špaček uznán vinným z přečinu usmrcení z nedbalosti a odsouzen ke dvaceti měsícům. Soud mu trest podmíněně odložil na zkušební dobu dvou let. Podle soudu poskytoval ubytování v rozporu se stavebními předpisy většímu počtu osob, z nichž jedna nakonec zemřela po pádu z nezajištěného prostoru. Státní zástupce i obžalovaný se vzdali práva na odvolání.