Případ dostal na starost soudce Jiří Zach, který už nařídil první hlavní líčení. Konat by se mělo 4. října od půl deváté ráno. Zda tentýž den padne i rozsudek, není zatím jisté.

Weiss je obžalovaný z přečinů usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví. Lékař podanou obžalobu ani samotnou nehodu komentovat nechce.

„Ani nevím, že už to bylo nařízeno na konkrétní datum. Nezlobte se, ale musím se věnovat pacientovi,“ reagoval včera Petr Weiss vyhýbavě na dotaz, jak vyšetřování nehody vnímá. Lékař od začátku neskrýval, že je událostmi zdrcený.

„Je to obrovská tragédie, především pro postižené rodiny. Nyní nejsem ve stavu, kdybych o tom mohl mluvit,“ řekl tehdy Weiss Deníku pár hodin po tragické nehodě.

Sexuolog Petr Weiss
Sexuologu Petru Weissovi hrozí za nehodu až šest let vězení

Událost se stala loni 16. září mezi Rynárcem a Houserovkou na Pelhřimovsku. Weiss tehdy řídil auto Jaguár XF, s nímž jel od Rynárce a v zatáčce se střetl s Fordem Focus. V něm seděly tři osoby. Pětapadesátiletý řidič na místě zemřel, pětadvacetiletá spolujezdkyně, sedící na zadním sedadle, podlehla zraněním v nemocnici. Těžce zraněna byla rovněž devětačtyřicetiletá spolujezdkyně na předním sedadle. Při nehodě zemřeli otec s dcerou, matka přežila. Rodina bydlela v nedaleké obci. Weiss už dříve prohlásil, že se s pozůstalými spojil a nabídl jim pomoc.

Kriminalisté na případu pracovali devět měsíců. Vypracováno muselo být několik znaleckých posudků, nejen dopravních, ale také zdravotnických. Ty by měly být jedním z hlavních důkazů obžaloby.

Petru Weissovi sice hrozí až šestiletý trest odnětí svobody, ale od soudu by mohl odejít i s podmínkou, která by mohla být maximálně na pět let, a zákazem řízení. Ten může soud uložit až na deset let. Trestem může být i finanční odškodnění. Zatím není jasné, jakým způsobem se bude lékař obhajovat a jaký postoj k celému případu před soudem zaujme. V jeho prospěch by ale mohla hrát roli především bezúhonnost, spolupráce s policií, upřímná lítost, omluva rodině a nabídka pomoci. Důležitým faktorem bude i skutečnost, že Weiss nebyl v době nehody pod vlivem alkoholu ani jiných návykových látek.

Sexuolog Petr Weiss
Sexuolog Petr Weiss měl na Vysočině nehodu. Zemřeli dva lidé

Naopak mu bude přitěžovat to, že se podle obžaloby jako řidič dopustil překročení povolené rychlosti a nevěnoval se řízení, což jsou mimo jiné dva nejčastější dopravní přestupky, které mají při nehodách na svědomí ty nehorší následky. Navíc přitom usmrtil dvě osoby a jednu těžce zranil. Pokud bude uznán vinným, případný trest by mu měl soud ukládat jako úhrnný, protože spáchal více trestných činů.