Rybí líheň, společnost, kterou vlastní rybářská organizace v Třebíči, si bolíkovický rybník pronajala od Jana Tkaného v listopadu v roce 2011 s tím, že jej do konce roku 2013 vyčistí.

Stavební práce a administrativní náležitosti se podařilo včas dokončit, i když až v posledních dnech daného ter-mínu. Společnost Rybí líheň do projektu investovala přes dva miliony korun, dalších pět a půl milionu poskytlo Ministerstvo zemědělství v rámci dotace.

Nyní hrozí, že ministerstvo bude chtít peníze zpět. „Může se to stát na základě toho, že nás tam majitel pan Tkaný nechce pustit a že ten rybník fakticky neužíváme, což samozřejmě bylo podmínkou získání dotace," potvrdil předseda třebíčské organizace Moravského rybářského svazu Jiří Kuba.

Majiteli vadí lať i bahno

Kvůli obavám ze ztráty získaných a investovaných milionů se rybáři už téměř před rokem obrátili na soud. Argumentují tím, že chtějí na vodní ploše v Bolíkovicích hospodařit podle stávající nájemní smlouvy. Jan Tkaný však tvrdí, že ji rybáři porušili, protože rybník nenechali vyčis- tit podle dohodnuté projektové dokumentace. „Například vodočetná lať je ve skuteč-nosti o 27 centimetrů výš, než by měla být," řekl majitel rybníka u včerejšího jednání Okresního soudu v Třebíči.

Není to však ani zdaleka jediná nesrovnalost, na kterou Jan Tkaný upozorňuje a na kterou údajně i během stavby poukazoval. Hlavním odklonem od projektové dokumentace z roku 2008 je podle něj množství sedimentu, který stavební firma Kavyl z rybníka vyvezla. „Je to uděláno šlendriánsky a nelze to akceptovat," řekla právní zástupkyně Jana Tkaného Božena Kristiánová.

Společně se svým klientem se pozastavila nad tím, že většina bahna, které stavební firma odvezla, pochází z jižní části rybníka, tedy z blízkosti hráze, zatímco severní část zůstala prakticky netknutá.

Ve věci včera vypovídalo pět svědků, jednání trvalo téměř pět hodin. Všichni, od těch, kteří vyjednávali dotaci pro Rybí líheň u Ministerstva zemědělství, až po zpracovatelskou firmu, se shodli na tom, že projektová dokumentace a skutečné stavební práce jsou dva odlišné pojmy. „Odborným měřením bylo zjištěno, že výška sedimentu je jednou taková, jakou uvažoval původní projekt," upozornil vedoucí střediska stavební činnosti firmy Kavyl Vladimír Troščák.

„Původně bylo uvažováno, že se z rybníka odveze 15 640 metrů krychlových materiálu, což bylo splněno podle geodetické firmy i Ministerstva zemědělství. Ve skutečnosti se odtěžilo dokonce víc, asi sedmnáct a půl tisíce kubíků," dodal.

Nejen špatný odhad projektanta o tom, kolik je v rybníce bahna, ale také další místní skutečnosti hrály ve změnách původní dokumentace roli. „Museli jsme zajistit správný odtok a také to, aby byla dodržena hloubka odvodňovacího zařízení. Proto se muselo těžit hlavně v této části, abychom zachovali spád a nepřekročili stanovený rozpočet. Na zadní část rybníka už peníze nebyly," vysvětloval Vladimír Troščák.

Ke všem změnám, kterým se podle něj museli stavbaři podřídit, došlo tak, jak to nařizuje stavební zákon.

Soudce Jan Kolba jednání odročil na neurčito. Příště hodlá vyslechnout autora původní projektové dokumentace Jana Malého. Poté rozhodne, zda společnost Rybí líheň dodržela podmínky smlouvy o pronájmu Bolíkovického rybníka. Ten tak i nadále zůstává prakticky bez vody a zarostlý rákosím.