„Až na ojedinělé případy se bezpečnosti situace ve městě celkově spíše zlepšila. Vyplývá to z policejních statistik kriminality. Pravdou je, že například agenturní pracovníci, přicházející z ciziny, jsou jistým bezpečnostním rizikem," připustil starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS) a sám například zmínil rvačku zhruba před rokem a půl, do níž byli také zapleteni Rumuni.

Incident z minulé soboty, kdy čtyřiadvacetiletý Rumun před nočním klubem Hell pobodal o dva roky mladšího mladíka, je zatím nejzávažnější událostí. Kriminalisté útočníka vypátrali na nedaleké ubytovně a obvinili ho z pokusu o vraždu. Rumun skončil ve vazbě a hrozí mu až osmnáctiletý trest a vyhoštění z Česka. Podle informací Deníku došlo mezi mladíkem a Rumunem, oba byli pod vlivem alkoholu, k hádce.

„Rumun měl kamaráda provokovat před diskoklubem a napadnout, pak utekl, doběhl na ubytovnu pro velký nůž, vrátil se a volal na něj, ať jde k němu, a pak ho bodl do žeber. Z ubytovny vyběhli ještě další, jeden s tyčí, a ještě na ně útočili. Kdyby ho kamarádi neodtáhli na zádech, za ním byla stopa krve až do křižovatky, tak by je tam zabili. Náhoda, že přežil," napsal Deníku kamarád zraněného mladíka Ivoš Vrbka a dodal, že jeho kamarád byl ve vážném stavu převezen do nemocnice s velkou ztrátou krve a museli mu odebrat slezinu. Nyní je už prý ve stabilizovaném stavu.

Kriminalisté nyní zjišťují, co se na místě přesně stalo. „Vyšetřování je na začátku a kromě znaleckých posudků zjišťujeme, jak se vše odehrálo a co tomu předcházelo," řekl Deníku vysočinský kriminalista Pavel Kubiš.

Na konci února skončil ve vazbě devatenáctiletý Rumun kvůli napadení mladé ženy v Humpolci, kterou se pokusil znásilnit. Na ulici v blízkosti jejího bydliště ji muž povalil na zem, fyzicky napadl a pokusil se ji znásilnit. To se mu nakonec nepovedlo jen díky tomu, že se žena útoku intenzivně bránila. Přesto utrpěla vážnou psychickou újmu.

Policisté tehdy po útočníkovi pátrali v okolí místa činu, v restauracích, barech, na ubytovnách i v podnicích zaměstnávajících cizince. Podezřelého mladíka, který do Humpolce přijel za prací, nakonec policisté zadrželi 1. února. Nyní mu hrozí trest od dvou do deseti let a také vyhoštění ze země.

Humpolecká radnice podle slov starosty rizika nepodceňuje a kromě pravidelných jednání s policií se snaží na nebezpečná místa umisťovat kamery a zajistit, aby fungovalo veřejné osvětlení.

Jedním z největších zaměstnavatelů agenturních pracovníků z ciziny je v Humpolci firma Valeo. V této firmě například pracoval i sexuální deviant Antonín Novák ze Slovenska, který před osmi lety v Havlíčkově Brodě znásilnil a zavraždil devítiletého Jakuba. Krajský soud v Hradci Králové ho v roce 2009 poslal do vězení na doživotí. Trest pak potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Kriminalisté od začátku letošního roku vyšetřují čtyři případy vražd a pokusů o ně. Kromě posledního případu z Humpolce jde o brutální vraždu ve firmě Pleas v Havlíčkově Brodě. Bývalý profesionální voják Vlastislav Růžička tam v únoru ubodal jednadvacetiletého spolupracovníka. Celkem mu zasadil několik desítek bodných ran. Podle svědků musel být Růžička v době činu v amoku. To nakonec potvrdili i znalci. Kriminalisté už mají k dispozici závěrečnou zprávu znalce a podle informací Deníku byl Růžička v době spáchání činu nepříčetný. Nepřímo to potvrdil i kriminalista z Jihlavy Pavel Kubiš. „Obviněný byl tento týden propuštěn z vyšetřovací vazby a převezen do psychiatrické nemocnice," uvedl Pavel Kubiš.

Na tahu je nyní státní zástupce z Hradce Králové, který zřejmě případ uzavře tím, že trestní stíhání Vlastislava Růžičky zastaví pro nepříčetnost. Zda bývalý voják zůstane v psychiatrické nemocnici, nebo poputuje do detenčního ústavu, zatím není jasné.

Obdobně může dopadnout i případ z Pacova na Pelhřimovsku. Milan C. tam ubil svou družku holýma rukama. Kriminalisté ale ještě nemají k dispozici znalecký posudek. Podle informací Deníku měl muž psychické problémy a zanedbával léčbu.

Až výjimečný trest pak hrozí osmadvacetiletému muži z Havlíčkobrodska, kterého policisté obvinili z pokusu o vraždu batolete. V roce 2012 ještě s další ženou unesl z domu v obci na Havlíčkobrodsku batole, které se pokusil znásilnit. Dítě pak nechal venku bez pomoci. Muž i žena jsou ve vazbě za sexuálně motivované trestné činy vůči dvěma malým dětem.