Prostě se stane, že někdo zmizí - důvody může mít jakékoliv. Zanechá tu rodinu, která musí řešit majetkové záležitosti, někdy dluhy, rozjeté podnikání a podobně. Časem tedy příbuzní nechají zmizelého prohlásit za mrtvého.

A on se po letech zjeví jako přízrak. Co potom? Nastane nové soudní kolečko „prohlašování za živého”. Naprosto ojedinělý případ svého druhu řešil soud v Šumperku loni na jaře. Podnikatel František Střítežský ve čtyřiceti letech v roce 1994 beze stopy zmizel, ač jeho manželka byla těhotná, měl rodinu.

Po letech se podnikatel objevil

Pátrání nikam nevedlo, čtyři roky po zmizení byl prohlášen za mrtvého. V roce 2009 ale Střítežský kontaktoval rodiče, poté i soud a žádal o zrušení rozsudku, který jej prohlásil za mrtvého. Nastalo složité dokazování, důležité byly hlavně vzorky DNA. Muže museli rovněž opět zanést mezi živé do matriky. Proč a kam muž utekl, novinářům odmítl po letech sdělit, podotkl pouze, že žil v zahraničí. Všichni, kteří se podíleli na řešení případu, se shodli na tom, že v rámci českého soudnictví jde o záležitost naprosto unikátní.

Nabízí se samozřejmě zajímavá otázka: Co se stane, pokud někoho soud prohlásí po letech za mrtvého, manželka se znovu vdá a zmizelý se časem znovu objeví na scéně? Odpověď je následující: Platí nové manželství.

Soudní řízení o prohlášení za mrtvého řeší vždy místně příslušný soud toho, kdo má být prohlášen za mrtvého. V rozsudku je uvedený den, který platí za den smrti nezvěstného, popřípadě den, který nezvěstný nepřežil. Rozsudek slouží místo úmrtního listu.