Když se jí snažil pomoci, narazila do obou řidička v octavii. Muž byl těžce zraněn, ale náraz přežil.

„Oba řidiče policie 4. a 9. května obvinila z těžkého ublížení na zdraví,“ řekl třebíčský okresní státní zástupce Zdeněk Špaček.

Řidič Zdeněk. D. z Náměště nad Oslavou je podle policie zodpovědný za těžká zranění hlavy a pánve, která způsobil dívce, když jí srazil na přechodu pro chodce.

Řidička v octavii Ivana L. z Vysokých Popovic na jižní Moravě je obviněna za to, že těžce zranila řidiče, který se snažil dívce poskytnout první pomoc. Policie ji ale neviní ze zranění dívky. Školačku první náraz vymrštil do protisměru, kde tou dobou projížděla Ivana L. Kdo z nich zavinil smrt dívky, ale nedokázali znalci zjistit.

Možností rozřešení je hned několik

„Podle závěru znalců ani jeden řidič nepřivodil dívce smrtelná zranění,“ podotkl Zdeněk Špaček. Podle něj ještě podobně složitý případ policisté na Třebíčsku neřešili.

Pokud by dívku srazil pouze řidič felicie, zřejmě by náraz přežila. Nezemřela by ani na zranění, která jí přivodila řidička v octavii, pokud by předtím nebyla sražena prvním řidičem. Znalci tedy jednoznačně nemohli konstatovat, kdo z nich dívku usmrtil. Nabízí se ještě jedna možnost, že větší díl viny nese Ivana L., protože dívce způsobila další vážná zranění, která jí přitížila natolik, že zemřela.

„Případ dál vyšetřujeme a není vyloučeno, že může ke změně v obvinění dojít. Zřejmě se ale budeme muset držet závěru znalců, kteří viníka z hlediska usmrcení neurčili,“ dodal k případu Zdeněk Špaček.

Řidička Ivana L. si z tragického okamžiku moc nepamatuje. „Oslnily ji světla z auta, které dívku srazilo a stálo v protisměru. Kvůli světlům vůbec nic neviděla a ucítila až náraz,“ řekl Deníku před časem její advokát Martin Klimo z Brna. Podle něj a výpovědi jeho klientky byli řidič s dívkou kvůli světlometům takřka neviditelní.

Policie chce případ uzavřít do dvou měsíců. Oběma řidičům hrozí v případě odsouzení trest šest měsíců až čtyři roky a zákaz řízení. Případ zřejmě budou muset soudy posuzovat odděleně, protože řidič, který dívku srazil nemůže stát před soudem jako obviněný a současně jako oběť.