V pondělí brzy ráno objevil jeden ze studeneckých myslivců uhynulou srnu. „Našel ji mezi vlakovým nádražím a Pozďatínem. Je to velká škoda," řekl hospodář tamních myslivců Josef Kopuletý s tím, že finanční ztráta dosáhla 14 tisíc korun.

Tím ale řádění pytláků zdaleka neskončilo. Dalších osm zvířat odvezli za obec Naloučany a tam je vyvrhli. Tři pozůstatky srnců pak nalezl „pejskař". Ten hned zkontaktoval myslivce. „Na místo jsem poslal jednoho kolegu, aby tuto zprávu ověřil. Následně jsme už s policisty našli u protější krajnice pět dalších vývrhů srn," řekl předseda naloučanských myslivců Bohumír Benáček.

Ztráta je podle myslivců značná, upřesnila ji policejní mluvčí Jana Kroutilová: „Škoda, která upytlačením srnčí zvěře vznikla mysliveckému sdružení, přesáhla částku 130 tisíc korun. Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu pytláctví," dodala.

O způsobu pytlačení se rozhovořil i Benáček: „Jedou dvě skupiny, jedni střílí, druzí to sbírají. A když je někdo chytne, řeknou, že to našli. Taková zákonná benevolence ale přece nemůže být nadále možná. Demokracie není jen o právech, ale také o povinnostech. Tohle už ani není hyenismus, neznám zkrátka slovo, které bych tomu člověku přiřkl," poznamenal.

Podle něj však v tomto případě nešlo o příliš zdatné pytláky. „Ve vývrzích jsme našli játra, sleziny nebo ledvinky, což jsou všechno hodnotné věci. Navíc byly proříznuté bachory a jejich obsah tak vytekl do masa, což je odporný zápach, který se moc špatně čistí," poznamenal Benáček.

Myslivci ale zaznamenávají úbytky zvěře delší dobu, jako třeba v sousední ocmanické honitbě. „Za poslední tři roky se stavy srnčí zvěře postupně snižovaly až na dnešních 50 až 40 procent tehdejších čísel. My zkrátka platíme nájmy, škody, krmení i materiál ze svého a o střílení se nám starají pytláci. Myslivost už není to, co bývala," postěžoval si hospodář ocmanických myslivců Pavel Burian.

KAMIL ČERNÝ