U Okresního soudu v Jihlavě se budou zodpovídat z nákupu sypačů Iveco, údajně předražených o třiatřicet milionů korun. Za trestné činy pletichy při veřejné soutěži a porušování povinností při správě cizího majetku jim hrozí trest od dvou do osmi let.

K soudu poslal oba muže šéf jihlavských státních zástupců Kamil Špelda. Proti němu bude „armáda" právníků obou obžalovaných. Joukl si najal obhájce ze dvou pražských advokátních kanceláří, Míku zastupuje jihlavský advokát Jan Ševčík. Ze soudcovského křesla bude jako předseda senátu vše řídit soudce Zdeněk Chalupa.

„Nějaký tlak si jako soudce nemohu připouštět. Případ je výjimečný snad jen rozsahem spisového materiálu. Museli jsme například vyslechnout desítky hodin odposlechů," uvedl Chalupa.

Připouští pouze, že je to poprvé, kdy bude o právech obžalovaných poučovat politiky. „Toto není kritérium, které by mě mělo nějak ovlivnit," říká rezolutně Zdeněk Chalupa.

Libor Joukl i Jan Míka jdou k soudu s tím, že pravdu mají oni a ničeho protizákonného se nedopustili. Nepřipouští jinou variantu než tu, že budou všech obvinění zproštěni. Například Joukl na soudce Chalupu tak trochu spoléhá. Už jednou totiž v této kauze trestní stíhání zastavil.

„Nevidím důvod, proč by to měl nyní soudce vidět jinak. Obavu mám jen z toho, co už jsem jednou řekl, tedy to, že se v dnešní době k soudům nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek. Já pevně věřím tomu, že v tomto případě to tak nebude a zvítězí spravedlnost," svěřil Joukl, který v současné době zastává místo investičního náměstka na KSÚSV.

Nyjí je jeho nadřízeným spoluobžalovaný Míka. Také on je přesvědčen, že je musí soud nakonec osvobodit. „Celou dobu si říkám, že veškeré podklady hovoří v náš prospěch. Jsem přesvědčen, že k žádnému trestnému činu nedošlo," míní Míka.

Oba hlavní aktéři celé kauzy se tento týden především věnovali své práci. Libor Joukl ale připustil, že se před hlavním líčením bude muset ještě sejít s právníky.

„Musím se především nechat poučit, jak to bude u soudu probíhat a jak se mám chovat. Jinak se v podstatě nemám na co chystat. Podle právníků se v mezidobí neobjevilo nic zásadního, co by mě mělo znervózňovat. Jsem přesvědčen, že zakázka byla vysoutěžena správně, což potvrdilo i několik dalších nezávislých kontrolních orgánů," uvedl Joukl.

Jenže státní zástupce Špelda je přesvědčen, že je v obžalobě dostatek důkazů, jejich pomocí dokáže, že zakázka byla zmanipulována.

„Na politiky jsem ještě obžalobu nepodával, ale pro mne je pachatel jako pachatel. Uvědomuji si, že proti mně budou sedět obhájci, kteří se to budou snažit zpochybnit co nejvíc důkazů, ale pravda je na mé straně, jinak bych obžalobu nepodal," je přesvědčený Špelda.

Hlavní líčení je veřejné. Poslechnout si obě strany může do soudní síně přijít kdokoli. Má to ale jeden háček, do soudní síně se pro velký zájem vejde jen omezený počet lidí, včetně novinářů. Na hlavní líčení se dostanou pouze se vstupenkou. Tu obdrží při příchodu do budovy soudu od justiční stráže. Hlavní líčení se příští týden budou konat od úterý do čtvrtka, vždy od devíti hodin dopoledne.

Už nyní je zřejmé, že půjde o ostře sledovaný proces, který snad přinese odpověď nejen na to, zda byla zakázka z roku 2009 skutečně předražena a proč, ale veřejnost by mohla částečně pohlédnout pod pokličku krajské politiky.

Obsah spisu je znám pouze obžalovaným, jejich obhájcům, soudu a státnímu zástupci. Ten zatím nechal navrhnout výslech pouze jednoho svědka. Ostatní výpovědi by měly být čteny. Během procesu se ale může stát cokoli. Není vyloučeno, že soud bude nucen přehrávat některé pasáže z odposlechů. Zásadní budou i znalecké posudky, i když žalobce Kamil Špelda to za úplně zásadní důkaz nepovažuje.

„Složitost kauzy spatřuji hlavně v počtu důkazů a jejich vyhodnocení. V tomto případě bude hodně důležitá anaĺytická práce," upozorňuje Kamil Špelda.
Obžalobu podal už v březnu 2015. Nařízení hlavního líčení oddálilo několik okolností: jihlavští soudci Zdeněk Chalupa a Vladimír Sova se nejprve přeli o to, do čí kompetence případ spadá. Pokud by šlo o korupční kauzu, pak by ji dostal na starost předseda soudu Sova, ale pokud je to hospodářská kauza, pak by ji měl dostat přidělenou Chalupa. Rozhodnout musel až Krajský soud v Brně a kauzu dostal Chalupa. Korupci se totiž v tomto případě nepodařilo prokázat.
Když si soudce nastudoval spis, rozhodl k překvapení státního zástupce o zastavení trestního stíhání. „Nerozhodl jsem o tom jen já sám, ale celý senát," podotkl Chalupa.

STÍŽNOST BYLA ÚSPĚŠNÁ

Kamil Špelda proti tomu podal stížnost a krajský soud stížnosti vyhověl. Spis putoval zpátky do Jihlavy s tím, že musí být nařízeno hlavní líčení. „Obhájci mne informovali, že to bylo především z procesních důvodů. Žalobce totiž předvolal k výslechu jednoho svědka a kvůli tomu prý musí být hlavní líčení," komentoval postup soudu Libor Joukl.

„Je otázka, jak se na to díváte. Soud v Brně řekl, že zastavení trestního stíhání bylo předčasné a je namístě věc projednat v hlavním líčení. Teprve poté vyhodnotit důkazy a vyvodit z nich závěry," konstatoval Špelda.

Libor Joukl si na svou obhajobu najal dva obhájce ze dvou pražských renomovaných advokátní kanceláří. Jde o Víta Širokého z kanceláře Felix a Miroslava Kopečka z kanceláře Jansta a Kostka. Joukl připouští, že za jejich obhajobu zaplatil nemalé peníze.

„Každá sranda něco stojí, ale nečekáte, že vám řeknu konkrétní sumu," odpověděl Libor Joukl a dodal, že jde o jeho soukromou věc.

„Dbal jsem na to, abych si najal advokáty, kteří nikdy nedělali žádnou práci pro krajský úřad," podotkl Joukl. A proč hned dva obhájci?

„Chtěl jsem získat názor dvou na sobě nezávislých stran a oba dospěli k názoru, že je celé obvinění blbost," dodal Joukl.

Kriminalisté ve spolupráci se znalci nakonec dospěli k názoru, že Kraj Vysočina, přišel předražením zakázky o sumu 33,2 milionu korun. Jenže vedení kraje celou dobu stojí za oběma obžalovanými. Hejtman kraje Jiří Běhounek (ČSSD) už dal několikrát jasně najevo, že zakázka byla pořádku a kraji žádná škoda nevznikla.

Proto ani v trestní řízení nepožaduje po obžalovaných náhradu škody. Zástupci kraje tak mohou učinit ještě před zahájením dokazování u jihlavského soudu.