Pro Horkého si policisté přišli dopoledne přímo do jeho bydliště v Lipnici nad Sázavou. V ruce měli příkaz k zatčení a rozhodnutí o dodání Horkého do výkonu trestu. Bývalý starosta totiž dosud všechny výzvy k nástupu do vězení ignoroval.

Jenže v pátek spadla klec. Horký však vzdoroval do poslední chvíle. Policisty odmítal vpustit do domu. Podle svého mínění totiž nemá důvod, aby do vězení nastoupil. Policisté nakonec museli využít své pravomoci a do domu vstoupit zadním vchodem. „Policisté do domu vstoupili neuzamčenými dveřmi v zadní části domu. Vzhledem k opilosti zadrženého jsme museli na místo přivolat zdravotnickou záchrannou službu. Na doporučení lékaře byl nakonec převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě," popsal okolnosti zadržení exstarosty policejní mluvčí Tomáš Procházka. Podle informací Deníku se měl Horký pokusit i o demonstrativní sebevraždu.

Další trestný čin?

Horký se tak znovu ve své obci postaral o pořádný rozruch. Po vystřízlivění na záchytce jej čekal transport do výkonu trestu. Svým přístupem si Horký navíc zadělal na další problémy.

Okresní státní zástupkyně z Havlíčkova Brodu Zdeňka Tománková dala policistům pokyn k tomu, aby prověřili, zda se Horký tím, že odmítl dobrovolně nastoupit do vězení, nedopustil přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. „Obvinění zatím vzneseno nebylo, ale případnou trestní odpovědnost prověřujeme," podotkl Tomáš Procházka.

V případě, že kriminalisté Horkého z maření úředního rozhodnutí obviní, hrozí mu další až tři roky vězení navíc.

Příkaz k zatčení Horkého vydal tento týden Krajský soud v Hradci Králové. Horký měl už dva termíny nástupu do vězení. „Poprvé na začátku srpna a poté na začátku září. Horký si pokaždé podal žádost o odklad nástupu trestu ze zdravotních důvodů. Všechny žádosti mu soudce zamítl. Tento týden v úterý nakonec rozhodl o vydání příkazu k zatčení," upřesnila mluvčí krajského soudu Kateřina Podeszwová.

Horký se dokonce nechal na několik dní hospitalizovat k havlíčkobrodské nemocnici na chirurgickém oddělení. Soud ale jeho žádost o odklad pokaždé zamítl. Tento týden už soudci došla s Horkým trpělivost a vydal na něj příkaz k zatčení a dodání do výkonu trestu.

Podle definitivního rozhodnutí Vrchního soudu v Praze Ladislav Horký mezi roky 2007 až 2010 vystavoval falešné faktury a do účetnictví obecního úřadu zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce, které nebyly provedeny. Kromě toho měl také zfalšovat kolaudační rozhodnutí stavebního úřadu.

Machinace Ladislav Horký prováděl u investic a majetku pořízených z dotací, například při prodeji bytů, rekonstrukci náměstí či budování zázemí na hřišti.

Obec kvůli tomu musela milionové dotace vracet. Horký se na čelných postech Lipnice pohyboval od začátku devadesátých let. V posledních volbách v říjnu 2014 byl zvolen jako nezávislý na kandidátní listině uskupení Rozvoj obce. Stále je členem obecního zastupitelstva v Lipnici.