Navíc neustálé vožení podroušených výtržníků na jihlavskou protialkoholní záchytnou stanici vytěžuje lidskou sílu, která by jinak mohla dohlížet na bezpečí v ulicích.

V Habrech například okolo nedělní půlnoci našli policisté ležet čtyřiačtyřicetiletého muže na silnici, kterého poté převezli na záchytku.
Z Habrů do Jihlavy je to přes čtyřicet kilometrů, a tak tento „výlet“ policistům zabral nemalou část směny, něco samozřejmě ještě trvá ověření totožnosti nespolupracujícího opilého člověka, jeho naložení do auta a následně předání zdravotníkům.

Nezletilý výtržník pod parou

Jen chvíli po vyřízení záležitosti v Habrech měli možnost vychutnat si opravdový „bonbonek“ zase policisté v Havlíčkově Brodě.
Policejní hlídka vyjela kvůli nahlášenému rušení nočního klidu do Dolní ulice. „Silně opilý mladík tam hlasitě křičel a vyvolával výtržnosti. Padal na chodník a do vozovky a ohrožoval tím svůj život a zdraví. Lustrací bylo zjištěno, že se jedná o sedmnáctiletého mladíka z Havlíčkova Brodu,“ uvedla policejní mluvčí Jana Mazourová.

Displej přístroje na měření alkoholu v dechu ukázal hodnotu 1,83 promile. Zjistit, kde chlapci nalili, však byl tvrdý oříšek.
„Mladík tvrdil, že alkoholický nápoj našel, a dále odmítl s policisty komunikovat. Byl následně převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě,“ dodala Mazourová.

Věc se vyšetřuje jako přestupek proti veřejnému pořádku, a vzhledem k věku výtečníka policie informovala havlíčkobrodskou sociálku.
Někdy ale opilost paradoxně vede k odhalení něčeho, na co by se jinak nepřišlo. Jako když se při nedělní kontrole opilého Slováka ukázalo, že je v pátrání ohledně místa pobytu.

Tentýž den došlo ještě k málem úsměvnému incidentu – po brodském Kauflandu chodil muž s lahví alkoholu a spokojeně popíjel. Vypil ji celou a vrátil prázdnou do regálu. Jeho počínání ale nezůstalo bez povšimnutí, jedna z pracovnic uvědomila ostrahu. Policejní hlídka byla na místě vzápětí. Muž má na krku přestupek.