Znovunalezené předměty by se měly vrátit původním majitelům.

Pachatele se podařilo dopadnout až po několika měsících od prvního případu. „Lidé nám první ztrátu hlásili v květnu nebo v červnu," vzpomíná správcová třebíčského Nového hřbitova Milada Pátková.

Za tu dobu lupič nashromáždil pěknou sbírku cenných předmětů. „Obviněný celkem ve třiceti případech na Novém a Starém hřbitově v Třebíči, na hřbitově ve Starči a v Hrotovicích odcizil mosazné a kovové plastiky Ježíše a také kříže," řekla tisková mluvčí třebíčských policistů Marcela Lavická. „Poškozeným způsobil celkově škodu ve výši více než 68 tisíc korun," doplnila.

Při vyšetřování kriminalisté zjistili, že hledaný pachatel není rozhodně neznámým. „Muž byl v březnu roku 2010 odsouzen Okresním soudem v Třebíči pro trestné činy neoprávněné držení platební karty, porušování tajemství dopravovaných zpráv, úvěrový podvod, zpronevěra a maření výkonu úředního rozhodnutí," líčila Lavická s tím, že muž tehdy odešel od soudu s tříletou podmínkou.

Teď mu hrozí až pět let za mřížemi. „Pachatel doznává krádeže v plném rozsahu a je stíhán na svobodě," sdělil vedoucí třebíčských kriminalistů Josef Vodák.

Na Novém hřbitově neskrývají z dopadení pachatele nadšení. „Nemohu říct, že se mi ulevilo, ale že mě to načisto potěšilo," vyznala se Pátková a jedním dechem se zmínila i o dalších těžkostech, se kterými se na hřbitově potýká. „Krade se tady vše, dokonce i kytky. Je to zoufalý boj," řekla správcová.

O tom, že se podaří navrátit všechny ukradené předměty původním majitelům, Pátková pochybuje. „Jsou to často starožitné a cenné věci. Lidé už ale podobné ztráty mnohdy ani neřeší, jen nad tím mávnou rukou," domnívá se. „Některé věci navíc mohou být i z okolních vesnic a lidé, kteří se přestěhovali a žijí jinde, to zjistí až třeba na Dušičky," poznamenala Pátková.

Policie vybízí majitele ukradených předmětů ke spolupráci. „Žádáme občany, kteří poznají některé z věcí, aby se přihlásili na nejbližší oddělení policie nebo přímo na linku 158," řekla Lavická.

KAMIL ČERNÝ