Ze spáchání trestného činu bylo obviněno celkem šest osob. Prověřování závažného případu pro policisty začalo, když na různých místech České republiky přijali několik trestních oznámení od lidí, kteří byli podvedeni. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu.

Vyhledávali na základě vlastního šetření další poškozené, shromažďovali nově přijatá oznámení od podvedených lidí, prováděli výslechy osob, vyžádali si a prostudovali množství písemností z finančních institucí a shromažďovali důkazy. Kriminalisté provedli také domovní prohlídku a zajistili výpočetní techniku, kterou vyhodnotili.

FC Vysočina Jihlava.
Atraktivní pohárový los. Vysočina přivítá doma Slavii

Důsledné a precizní prověřování vyústilo v rozkrytí organizované skupiny osob, ve které měli jednotlivci rozdělené funkce i činnost. Kriminalisté zahájili trestní stíhání celkem šesti osob, čtyř mužů a dvou žen, všichni jsou z Olomoucka. Dva muži jsou ve věku jednadvaceti let, další je třiadvacetiletý a čtvrtým je třiatřicetiletý cizinec. Ženy jsou ve věku dvaadvacet a šestadvacet let.

„Všech šest osob bylo obviněno z pokračujícího zločinu podvodu, přičemž každý z nich čin spáchal jako člen organizované skupiny a činem byla způsobena značná škoda,“ řekl Miloš Dáňa, vedoucí oddělení hospodářské kriminality.

Čtyři muži a dvě ženy jsou obviněni z toho, že podvodně nabízeli poskytnutí půjčky i přesto, že peníze od samého počátku neměli v úmyslu zájemcům poskytnout. Jejich cílem bylo vylákat od nich zálohu, kterou měli v úmyslu si nechat a obohatit se. Trestné činnosti se dopouštěli v období od loňského jara do začátku letošního roku. Z různých míst České republiky umisťovali na nejrůznější internetové stránky dotazníky pro zájemce o poskytnutí půjčky.

Vystupovali pod různými názvy společností a zájemce kontaktovali z různých telefonních čísel. Zájemci o půjčku museli zaplatit takzvanou vratnou zálohu, kterou hradili převody na různé bankovní účty. Záloha se většinou pohybovala v řádu několika tisíců korun, někdy ale přesáhla i deset tisíc, přičemž jedna z podvedených žen přišla o více než dvacet tisíc korun. Zájemci o půjčku obdrželi příslušné smlouvy, po odeslání požadované finanční částky jim ale půjčka poskytnuta nebyla a osoba, která s nimi jednala, přestala být kontaktní. Mezi podvedenými byla necelá desítka lidí z Vysočiny.

Ilustrační foto.
V jihlavském Soulu o víkendu dvě kapely odstartují své turné

Každý ve skupině měl svůj úkol, rozdělené měli činnosti jako obstarávání administrativy a telefonický kontakt se zájemci o půjčku, zajištění obměny mobilních telefonů a sim karet. Také zřizování nových bankovních účtů, shánění dalších lidí, kteří si zakládali bankovní účty na své osoby nebo na firmy, od kterých následně odevzdali přístupová hesla a dostali za to finanční odměnu, nebo převážení ostatních obviněných po bankovních ústavech.

Od samého počátku jednali obvinění s tím, že žádná sjednaná půjčka nebude poskytnuta a zaplacené vratné zálohy nebudou vráceny. Podvedli takto celkem 135 osob z celé České republiky a celková škoda, kterou způsobili, přesáhla částku jednoho milionu korun.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za spáchanou trestnou činnost hrozí obviněným trest odnětí svobody až na osm let.