Rozsudek zatím není pravomocný. Horvát se proti rozsudku na místě odvolal. Případem se tak ještě bude muset zabývat Krajský soud v Brně.

Horvát si ve vězení odpykával tři a půl roku za loupež. Odsouzen byl v dubnu 2013 Okresním soudem v Novém Jičíně. Na svobodu se mohl dostat už v letošním roce, ale pokud nabude rozsudek třebíčského soudu právní moci, zůstane ve vězení kvůli křivému obvinění další tři roky.

Ladislav Horvát podal na dozorce trestní oznámení loni v září. Vyšetřování se ujala jihlavská pobočka GIBS. Horvát tvrdil, že po něm dozorce v srpnu 2015 opakovaně požadoval orální sex. Horvát to navíc považoval za vydírání.

Protože šlo o neobvyklé obvinění dozorce ze strany vězně, rozběhlo se důkladné vyšetřování. Následovalo i přeřazení Horváta do jiné věznice kvůli možnému ovlivňování svědků. Vyslechnuti byli dozorci i spoluvězni odsouzeného a výsledkem bylo zjištění, že si Horvát obvinění vymyslel.

„Někteří dozorci jsou v dodržování vězeňského řádu urputnější a vyžadují po vězních, aby si řádně plnili své povinnosti. To byl i případ toho dozorce a odsouzenému, který ho nařkl ze sexuálního zneužívání, se to zřejmě nelíbilo," vysvětloval si před časem chování Horváta mluvčí věznice Jan Doležal.

Ladislav Horvát byl nakonec sám obviněn z trestného činu křivého obvinění. Protože se jeho obětí stal vězeňský dozorce, hrozil mu trest od dvou do osmi let.

Horvát svou vinu při výslechu na policii i u soudu popřel a trval na tom, že ho dozorce sexuálně obtěžoval.

Po přeřazení z Rapotic si Horvát odpykává trest v plzeňské věznici. Podle posledních informací se ve vězení chová impulsivně a neukázněně. V minulosti byl devětkrát soudně trestán pro majetkovou i závažnou násilnou trestnou činnost.

Věznice v Rapoticích na Třebíčsku takové obvinění ze strany vězně vůči dozorci zažila vůbec poprvé.

„V historii fungování věznice, které se datuje od září 2006, se vůbec poprvé stalo, že některý z vězňů obvinil dozorce ze sexuálního obtěžování. Důkladné vyšetřování ukázalo, že to nebyla pravda," informoval mluvčí věznice Doležal.

Žádný podobný incident se dosud neodehrál ani v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou. Deníku to potvrdila mluvčí věznice Jana Rajdlová.