Policisté v Náměšti nad Oslavou zastavili před týdnem modrou Mazdu 323 a nestačili se divit. Řidič, mimochodem velmi slušný a upravený pán, při povinné dechové zkoušce nadýchal stěží pochopitelných 4,69 promile.


„Přišlo mi to neuvěřitelné. Cítit alkohol z něj bylo, ale že by mohl mít v sobě tolik, to bych do něj vůbec neřekl,“ poznamenal jeden z mužů zákona, který u kontroly byl. 37letý šofér se choval víc než uctivě, neměl dokonce potíž vystoupit z vozu. Problémy měl s artikulací a při podpisu byla jeho ruka nejistá. Auto odstavil a byl policií dopraven na záchytnou stanici v Jihlavě.


Ukázalo se, že muž má s podobnou akcí již zkušenosti. O tři týdny dřív v Jihlavě, tentokrát s luxusním vozem značky Lexus, naboural vrata psychiatrické léčebny, aby poté usnul za volantem na rušné křižovatce v centru města. Dechová zkouška ukázala hodnotu 4,83 promile. I tehdy se nakonec prospal na záchytce.


Když hřešil potřetí v Třebíči tento týden, policisté mu jeho vůz zabavili, hrozí mu propadnutí věci státu. Nyní jej čeká za opakované řízení pod vlivem návykové látky a maření úředního rozhodnutí – muž řídil bez oprávnění – zkrácené trestní řízení. Ze zákona trvá maximálně 14 dní, kdy spis od kriminalistů doputuje na státní zastupitelství, aby se případem mohl ihned zabývat soud. Hrozí mu až rok vězení.


Hříšník Martin K. z Třebíče však stále vlastní lexus, a jak vidno, i přes problémy s policií v opilosti běžně vyjíždí. Deník se snažil nebezpečného řidiče kontaktovat, ale odpovědi se od něj nedočkal. Pan K. se nechá zapírat, na adresách, které se k němu váží, se nevyskytuje.


„My mu v tuto chvíli Lexus zabavit nemůžeme, protože s ním na našem území nespáchal trestnou činnost. Je otázkou, kdyby o auto přišel, zda by si obratem nekoupil jiné. Někteří lidé jsou nepoučitelní. Samozřejmě naši policisté ho mají v merku. Pokud jej potkají na silnici, kontrole se patrně nevyhne,“ konstatoval mluvčí Policie ČR Třebíč René Novotný.


Mohli by mu ho ale zabavit jihlavští policisté, protože mu 26. února sdělili, že je podezřelý ze spáchání trestného činu pod vlivem návykové látky.
Jak rychle skončí Martin K. před soudem a zda bude i v příštích dnech brázdit ulice Třebíče, to se teprve ukáže.


Rekordní zkrácené trestní řízení přitom může trvat i pouhý den. Před dvěma lety havaroval u Krahulova kamion s pivem. Šofér cizinec měl v dechu 1,81 promile alkoholu. Noc strávil v cele a druhý den stál před okresním soudem. Vyfasoval zákaz řízení a půl roční podmínku. „Tyhle věci se posuzují individuálně. Tady to bylo tak rychlé asi kvůli tomu, že byla důvodná obava, aby cizinec neujel,“ reagoval mluvčí Novotný.


Soudce ve Znojmě v dubnu 2008 poslal na půl roku za mříže recidivistu, kterého policisté během 10ti dnů nachytali šetkrát opilého. Navíc mu nechal zabavit a sešrotovat auto.