Většina starostů se teď připojila k žalobě na Lesy ČR a pozemky chce zpět. Státní podnik ale jejich nárok zpochybňuje.

Většina lesů byla obcím navrácena v roce 2001, a to podle podílů, se kterými do společného družstva v roce 1947 vstupovaly. Jednalo se o více než 400 hektarů lesa v hodnotě přesahující 100 milionů korun. Nyní se jim podařilo dohledat dokumenty, které mají potvrzovat vlastnictví dalších přibližně 40 hektarů.

„Je zřejmé, že tato část vrácena nebyla. Žádali jsme proto Lesy ČR o souhlasné prohlášení o zániku práva k nemovitostem. To ale odmítly, takže nám nezbylo nic jiného než to řešit žalobou," vysvětlil studnický starosta Libor Hort.

Jeho obec má podle něj nárok na jednu dvacetinu požadované výměry, stejně jako Kamenná, Trnava a Vlčatín, dvě dvacetiny by mohl získat Čechtín, Tasov a Nárameč, po třech pak Benetice a Hodov a podíl čtyř dvacetin Budišov.

Nárok sedmi obcí, které žalobu svým podpisem podpořily, ale zpochybňuje státní podnik, který se o lesy nyní stará. „Žalobu považujeme za nedůvodnou. Jsme povinni postupovat při hospodaření s pozemky ve vlastnictví státu s péčí řádného hospodáře, a proto nelze uznat nárok obcí, pokud nebyl prokázán," řekl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Bližší informace ke sporu odmítl sdělit s ohledem na již probíhající soud.

Líčení ještě nezačalo, a ani termín prvního jednání není prozatím znám. „Žalobu jsme obdrželi 29. března 2013, od té doby se k ní vyjádřila žalovaná strana a na věci v současné době pracuje soudce, kterému byla přidělena," sdělila mluvčí Okresního soudu v Třebíči Jaroslava Valášková.

K žalobě se připojila také Trnava. „V minulosti jsme získali pozemky u Náramče, nějaké lesy jsme měli i u Vlčatína a Oslavičky, ty jsme ale prodali a peníze využili na stavbu kanalizace. Teď řešíme další a věřím, že uspějeme," řekl trnavský starosta Břetislav Česnek.

Z deseti obcí se k žalobě nepřipojili zastupitelé v Beneticích. „Soud může trvat dlouhou dobu, možná několik let, protože Lesy ČR se pozemků nevzdají lehce. Jejich právní síla je navíc mnohem větší než naše a riskovat peníze, které bychom v případě neúspěchu zaplatili za soudní poplatky, nechceme," podotkl benetický starosta Karel Houzar.