O školu a její financování se totiž už nějakou dobu zajímají kriminalisté. Podle informací Deníku existuje podezření, že škola nesprávně nakládala se státními dotacemi.

„Mohu potvrdit, že se zabýváme možným protiprávním jednáním na zmíněné škole. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemohu nyní poskytnout žádné konkrétní informace,“ uvedla pro Deník krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ilustrační foto.
Dohled na bezpečností silničního provozu zajišťoval policejní vrtulník

Závažnost podezření na nezákonné machinace podtrhuje skutečnost, že případ prověřují kriminalisté zabývající se nejzávažnější hospodářskou trestnou činností v kraji. Jedním z důvodů, proč případ převzali od kolegů z okresu, může být i výše škody nebo skutečnost, že se může jednat o evropské dotace. Z informací na webu školy vyplývá, že prostředky z Evropských strukturálních fondů čerpá škola od loňského září.

Kriminalisté se mimo jiné zajímají o ředitelku školy Kláru Sojkovou. „Nebudu se k ničemu vyjadřovat,“ sdělila Sojková s tím, že zřizovatelem školy je Kraj Vysočina, který by se měl k věci vyjádřit.

Jenže ani zástupci kraje nejsou v tomto případě sdílnější. „S ohledem na průběh vyšetřování nemůžeme poskytovat komentující ani jiná vyjádření. V této věci poskytujeme maximální součinnost policii,“ konstatovala mluvčí hejtmanství Jitka Svatošová.

Z oficiálních zdrojů zatím není možné zjistit, co konkrétně se kriminalistům nezdá. Zaměstnanci školy, s nimiž Deník mluvil, většinou stojí za ředitelkou a nechtějí o problémech veřejně mluvit. Podle informací Deníku jde s největší pravděpodobností o podezření, že škola nesprávně nakládala s dotacemi na speciální asistenty od Úřadu práce.

Kdo konkrétně na údajné machinace upozornil, není známo. Pravdou ale je, že to není první problém, který policie na škole řešila. Letos v květnu byla u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě pravomocně odsouzena bývalá osmapadesátiletá účetní Marie Bubnová z Herálce na Havlíčkobrodsku.

Za zpronevěru zhruba milionu a čtyř set tisíc korun dostala trest na šestatřicet měsíců s podmínkou na stejně dlouhou dobu. Kromě toho nesmí vykonávat pět let profesi účetní. Peníze zpronevěřila tím, že od roku 2009 do dubna 2015 fingovala nákupy různého zboží. Marie Bubnová se u soudu ke zpronevěře přiznala a část peněz vrátila. Deník Marii Bubnovou oslovil s dotazem, zda by byla ochotná o finančních záležitostech školy mluvit, ale tuto možnost odmítla.

Jan Neubauer a Pavel Sikora (vpravo) patří mezi chovateli nutrií k nejlepším.
Maso z nutrií je kvalitní a dietní, v jídelníčku se ale moc neobjevuje

Zarážející je ale fakt, jak je možné, že se Bubnové dařilo peníze školy zpronevěřovat dlouhých šest let. S částečným vysvětlení přišla u soudu sama účetní. Když jí to totiž prošlo poprvé i podruhé, tak v tom prostě a jednoduše pokračovala s tím, že peníze z účtu školy převáděla na svůj.

Případ účetní mimo jiné s největší pravděpodobností ukazuje na nedostatečnou kontrolu ze strany zřizovatele školy. Mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová se ale k tomu okruhu otázek nevyjádřila s odkazem na policejní vyšetřování. Potvrdila pouze, že škola spadá pod Kraj Vysočina.

„Praktické školy patří ke vzdělávacím zařízením, která nám (kraji) byla převedena zákonem. Například v případě základních uměleckých škol jsme se téměř se všemi sídelními městy domluvili na převodu pod jejich zřizovatelské kompetence. Nabídka převodu zřizovatelství padla jistě i v případě praktických škol, ty ve většině případů zatím zůstávají pod zřizovatelskou kompetencí kraje,“ vysvětlila Svatošová.

Jak dlouho budou kriminalisté finanční záležitosti školy vyšetřovat, není jasné. Podle informací Deníku ale dosud žádné konkrétní obvinění nepadlo.

Dětský domov v Nové vsi u Chotěboře v sobotu slavil 65 let existence.
Cvičný byt učí děti z dětského domova v Nové Vsi samostatnosti