V roce 2010 u něj policie našla na osm tisíc těchto dílů od světel až po čerpadla. Nakonec mu ale museli asi sedm tisíc dílů vrátit, protože se jim nepodařilo prokázat, že pocházejí z trestné činnosti. Blaha byl nakonec Okresním soudem v Jihlavě uznán vinným z trestného činu podílnictví.

Za to dostal podmínku a půlmilionový peněžitý trest. Podle obžaloby díly nakoupil od dosud neznámých lidí a podle toho, jak byly zabalené či za jakou byly cenu, mohl předpokládat, že jsou kradené. Jenže Blaha od začátku jakoukoli vinu odmítal.

„Já jsem ty věci neukrýval. Nakupoval jsem je pro klienta z Běloruska,“ hájil se už dříve soudu Ilja Blaha, který v Česku žije dlouhodobě. V Třešti bydlí v opraveném domě od roku 2012. Na obří sklad náhradních dílů kriminalisté narazili, když u cizince hledali nezdaněné cigarety.

Takto bude Rezidence Vrchlického vypadat.
Bývalou kasárnu nahradí nový obytný dům

Odsuzující rozsudek jihlavského soudu nakonec potvrdil i Krajský soud v Brně. Blaha ještě využil mimořádného opravného prostředku, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu, a byl úspěšný. Nejvyšší soud všechny rozsudky zrušil a vrátil věc do Jihlavy k novému projednání.

Hlavní líčení se konalo ve čtvrtek 12. října. Soud znovu vyslechl obžalovaného Blahu, který ale na většinu otázek odpověděl, že už je to sedm let a na nic si nepamatuje. Nejvyšší soud chtěl po soudu prvního stupně, aby se znovu zabýval mimo jiné tím, od koho, za kolik a za jakých okolností součástky Blaha nakupoval.

Státní zástupkyně ještě navrhla, aby soud nechal zhruba tisíc součástek znovu ohodnotit a pokusit se zjistit, o jakou sumu se mohl Blaha obohatit. Soudce Zdeněk Chalupa nakonec hlavní líčení odročil na neurčito s odkazem na to, že je potřeba návrh žalobkyně blíže prostudovat.