První případ policisté řešili ve středu 19. července. Po patnácté hodině přijali oznámení, že na 104. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu stopuje zřejmě podnapilý muž a nebezpečně se motá na okraji dálnice. „Jeho pohyb po dálnici bezprostředně ohrožoval nejen jeho samotného, ale i další účastníky silničního provozu. Operační důstojník na místo ihned vyslal nejbližší policejní hlídku,“ informovala mluvčí policie Dana Čírtková. Opilý muž se k policistům choval agresivně a odmítl s nimi komunikovat. Nereagoval ani na výzvy k prokázání totožnosti a provedení dechové zkoušky. Policisté si s ním proto museli poradit za pomoci donucovacích prostředků. „Policisté ho eskortovali na záchytnou stanici do Jihlavy, kde se dechové zkoušce nakonec podrobil,“ doplnila Dana Čírtková. Naměřená hladina alkoholu dosáhla hodnoty 3,1 promile. Pětatřicetiletý muž z Jihlavska je teď policií vyšetřován pro podezření na hned několik přestupků.

Bez střihání pásky, jen zvednutí dopravního kuželu. Tak ve čtvrtek vypadalo zprovoznění sedmého zmodernizovaného úseku dálnice D1 u Devíti křížů na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny.
Dálnice u Devíti křížů je hotová. Silničáři dokončili modernizaci

Opilý stopař v uplynulém týdnu nebyl jediný, kdo se po dálnici pohyboval, ačkoliv tam neměl co dělat. Mezi rychle jedoucí auta na dálnici D1 se neuváženě vydal i řidič babety. I tento nebezpečný přejezd se naštěstí obešel bez zranění.
„V pátek 21. července policisté přijali na lince 158 postupně dvě oznámení,“ uvedla Dana Čírtková. Obě upozorňovala na muže na babetě, který se pohybuje na dálnici D1 ve směru na Brno. „Podle oznamovatele měl jet pomalou jízdou v odstavném jízdním pruhu, na sobě měl oblečenou reflexní vestu, na hlavě přilbu a za sebou na zádech měl vézt batohy a sušák na prádlo,“ doplnila mluvčí policie. Hned po prvním oznámení na místo vyjeli nejbližší policejní hlídky. Muže na babetě se ale vypátrat nepodařilo. „Zřejmě sjel na sjezdu u Velké Bíteše z dálnice a v jízdě pokračoval mimo ni. Pokud by ho policisté na dálnici zastavili, musel by se zpovídat z přestupku v dopravě,“ dodala Čírtková.

Oba případy se obešly bez zranění, policisté ale před podobným chováním důrazně varují. „Upozorňujeme, že ani chodec – stopař – ani řidič na babetě nemají na dálnici co dělat. Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž povolená rychlost není nižší, než 80 kilometrů za hodinu,“ shrnula pravidla jízdy na dálnici mluvčí policie.

Ilustrační foto
Nehoda na dálnici D1 si vyžádala dvě zranění