Jinak spíše známý jako lupič cyklista. Dvanáctkrát si v rozmezí let 2006 až 2010 vyrazil pro peníze na některou z poboček České spořitelny či Komerční banky na jižní Moravě a Vysočině, jednou dokonce až do Železného Brodu. Po uskutečněných loupežích odjížděl z místa činu převážně na kole. Až na výjimky se příliš nemaskoval, zpravidla předkládal pistoli a lístek s výhrůžkou a požadavkem na vydání peněz.


V Jemnici v září před čtyřmi lety Kropáč v Česku nebývalou sérii loupeží odstartoval a v Jemnici se letos v srpnu kruh uzavřel, když se ho policistům podařilo zadržet.


Soudce Jaroslav Krátký v pondělí po vyslechnutí svědků, státního zástupce, obhájce i samotného pachatele vynesl verdikt, ze kterého plyne, že šestatřicetiletý Jiří Kropáč z Damnic na Znojemsku si odsedí ve věznici s ostrahou, tedy ve druhém nejtěžším typu vězení, šest let nepodmíněně. Zároveň státu propadla dodávka, kterou míval Kropáč vždy zaparkovanou nedaleko, dával do ní kolo a z místa ujížděl. Komerční banka a.s. žádá uhradit škodu ve výši 162 tisíc korun, Česká spořitelna a.s. pak 271 tisíc korun.


K soudu nakonec dorazil jen zlomek obeslaných svědků. Přišly dvě bankovní úřednice z Jemnice, jedna z Mikulova a bankovní úředník z Hrušovan nad Jevišovkou. Kropáče poznali, újmu na zdraví podle svých slov nepociťují. Každý z nich vcházel do soudní síně a striktně se vyhnul pohledu na lupiče. Ten seděl s hlavou sklopenou, jen stěží ovládal emoce.


Vadí mi, že jsem v jeho blízkosti


Eva Beďarová pracuje na pobočce spořitelny v Mikulově. Kropáč ji u pokladny přepadl dvakrát, a to v listopadu 2007 a v červenci tohoto roku. „Že bych z toho měla nějaké zdravotní potíže, nemůžu říct. Ale dnes mi to vadí, že jsem v jeho blízkosti,“ řekla při výpovědi před soudem.


Podle ní byl v prvním případě agresivnější, než když přišel podruhé. „To byl dost nervózní, řekla bych,“ popsala svůj nepříjemný zážitek žena.

Dohromady mu vydala přes dvěsta tisíc korun. Kropáč se jí za své skutky pohnutým hlasem omluvil. Stejně tak Zdeňce Doležalové z jemnické pobočky Komerční banky. U té se „zastavil“ pro 2600 euro v září 2009. „Je mi to strašně líto, věřte mi,“ pronesl a neovládl pláč. Daniel Vybíral z pobočky Komerční banky v Hrušovanech nad Jevišovkou měl na Kropáče štěstí také hned dvakrát, loni a letos. V jednom případě se mu podařilo mezi bankovky umístit kapsli se znehodnocující tekutinou. Lupič tak nezískal nic. I Vybíralovi se omluvil.


„Co vás vedlo k loupežím,“ zněla jednoduchá otázka soudce Krátkého. Z Kropáčových slov vyplynulo, že se dostal do dluhové spirály a vždy, když bylo nejhůř a měl nůž na krku, ze zoufalství vyrážel loupit.


„Před deseti lety jsem se rozvedl, nějaký čas hýřil a byl jsem liknavý k placení účtů. Pak jsem si našel současnou přítelkyni, se kterou žiju už delší čas,“ začal. Tou dobou měl živnost na broušení skla. Poprvé přišel exekutor v roce 2004. Živnost upadala, zkusil tedy prodávat a servisovat motorky. Vypadalo to slibně, a tak si od lichváře ze Znojma vypůjčil 1,6 milionu a zavedl prodejnu. Zpočátku se dařilo dobře, ale motorky jsou sezónní záležitost, což Kropáč podcenil.


Pistole u hlavy


Neměl každý měsíc na zaplacení osmdesáti tisíc dluhu. Poplatek z prodlení byl ovšem pět procent měsíčně. „Tloukl jsem to, jak se dalo. I družka si do vztahu přinesla nějaké nedoplacené závazky. Začal jsem si půjčovat, abych splatil tu první velkou půjčku. Když jsem nedával peníze včas, přijeli dvoumetroví chlapi a s pistolí u hlavy mi říkali, ať se polepším. Psychicky vydírali mě i družku Markétu. Snažili jsme se o dítě, byla ale s nervy v háji a dokonce potratila,“ rozbrečí se při zmínce o své partnerce.

Dítě, dnes devatenáctiměsíční dcera, se nakonec podařilo. Psychický nátlak vymahačů se ale stupňoval. Občas mu udělali scénu přes partnerkou a malou dcerou. Loni mu vykradli obchod. A Kropáč vylupoval jednu banku za druhou. Mustr si vzal v televizní reportáži. Doma nikomu nic neřekl, ale měnil se svým blízkým před očima. Břímě svých činů nenesl zrovna lehce. V Damnicích, kde ho lidé vnímali jako „toho slušného hocha“, měl víc než rok rozdělanou střechu na domku, neměl na rekonstrukci peníze.


Nejsem kriminálník


A nedokázal jít se svým problémem s lichváři na policii. Neuměl si představit, že by k tomu kroku přistoupil. „Ta úleva, když mě zatkli v Jemnici, byla fakt velká. Ke všemu se doznávám. Všem, kterým jsem ublížil – rodině i těm lidem na přepážkách, se strašně omlouvám. Strašně toho lituju a stydím se. Rodina je pro mě vším. Já nejsem žádný kriminálník, dosud jsem nikdy s nikým neměl problém. Jen jsem poprvé v životě strašně uklouzl. Rád bych, kdyby soud přihlédl k tomu, že chci samozřejmě ukradené peníze vydělat a vrátit, moc prosím o shovívavost, ať můžu dluh začít co nejdřív splácet,“ řekl na svou obhajobu.

Soud mu vyměřil zmíněných šest let ve věznici s ostrahou. Žalobce, obhájce i odsouzený se vzdali odvolání a nevznesli stížnost. Rozsudek je tak dnem doručení pravomocný. Sazba se pohybuje od dvou do deseti let. Pokud se Jiří Kropáč bude dobře chovat, může mu být půlka trestu prominuta.