„Účtoval značné finanční částky, 11 milionů korun, ze společnosti Bono Publico do své firmy Atelier Habitat v momentě, kdy měl být vydírán,“ připomněl státní zástupce Zdeněk Špaček.


Architekt Řičář vypověděl, že se cítil ohrožen, protože držel účetnictví společnosti Bono Publico. Účetnictví ale měl za povinnost dávno odevzdat, protože ve společnosti již nepůsobil. Proč tak neučinil? Podle obhájce zesnulého Ladislava Péti Oldřicha Chudoby přeléval peníze z Bono Publico do své vlastní firmy Atelier Habitat. Písemnosti odmítal vydat proto, aby se na jeho počínání nepřišlo.


„Za Habitat si vystavoval faktury, z Bono Publico si nechával platit,“ popsal Chudoba. Řičář byl jediným jednatelem své vlastní firmy a zároveň výkonným ředitelem společnosti Bono Publico s právem podepisovat smlouvy. „Teprve poté, co se podařilo účetnictví získat zpět, se zjistilo, že na smlouvách na straně odběratele i dodavatele je jeden podpis – Řičáře. Byla to fiktivní plnění,“ řekl Chudoba. Policie Řičáře nedávno kvůli podvodu obvinila.


Předmětem kauzy, kterou se zabývá okresní soud v Třebíči, je vydírání. Vydíraným měl být architekt Řičář, vyděračem starosta Péťa, který se domáhal účetnictví společnosti.


Podle Chudoby ale záznamy policejních odposlechů dokazují, že Řičář měl od Péti dostat dokonce odměnu, tři miliony korun. „To je zvláštní vydírání,“ podivuje se Chudoba.


Že Řičář nebyl obětí, podle něj dokazuje i jednání obou stran o pronájem zahradního domku v zámeckém parku v Budišově. Řičářovi se domek zalíbil a chtěl v něm bydlet. I to je zaznamenáno na nahrávkách telefonních hovorů. „Vyděrač nabízí vydíranému pronájem zahradního domku. Říká – úplně zadarmo vám to dát nemůžeme, to by nám neprošlo zastupitelstvem. Ale svítit a topit vám bude zadarmo,“ přečetl Chudoba.


Řičář také do policejního protokolu uvedl, že byl donucen k odchodu ze společnosti Bono Publico. Podle Chudoby to ale není pravda. Mohl zůstat, pokud by souhlasil se změnou většinových poměrů. Řičář měl totiž ve společnosti dvoutřetinovou většinu. Ve správní radě jej zastupovali čtyři lidé, druhý partner v Bono Publico, obec Budišov, měla ve správní radě pouze dva lidi.


Při jednání s bankami o půjčce na opravu budišovského zámku, která byla součástí projektu společnosti, by obec musela ručit obecním majetkem, odhadovaným na 200 milionů korun.


Většinový partner společnosti Bono Publico Řičář se ale podle Chudoby podílet na ručení odmítl.