„Týká se to případů, které k nám dorazí na podatelnu od tohoto pondělí. Odvolání, která byla podaná před tímto datem, bude řešit ještě soud v Brně,“ upozorňuje předseda Okresního soudu v Jihlavě Vladimír Sova. Hlavní výhodu vidí v tom, že lidé nebudou muset cestovat mimo kraj, což podle něj uvítají hlavně poškození. Další výhodou by mělo být do budoucna i zrychlení vyřizování odvolací agendy.

Brněnský krajský soud bude ale stále řešit případy, které se týkají mladistvých a cizinců. Do Brna musejí jít i kauzy, u kterých činí soudce nějaké rozhodnutí ještě v přípravném řízení, kdy věc vyšetřuje policie. Situace na okresních soudech v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově zůstává stejná. Lidé, kteří si podají proti jejich verdiktu odvolání, musejí počítat s cestou mimo kraj, a to do Pardubic a Tábora.

Je to otázka peněz

A kdy na Vysočině vznikne plnohodnotný krajský soud? Odborníci se shodují na tom, že v příštích osmi letech to nebude určitě. Nejprve k tomu musí být politická vůle, ale hlavně jde o velké peníze. Jihlava má sice nový justiční palác, který vznikl přestavbou budov staré nemocnice za 267 milionů korun, ale pro potřeby krajského soudu je potřeba investovat další desítky milionů do dalších prostor.

„Myslím, že politická vůle by tu i byla, ale s těmi penězi to bude horší,“ poznamenal předseda jihlavského soudu Vladimír Sova. S návrhem, jak problém řešit, přišel i kraj, který by nechal postavit úplně novou budovu a tu by pak justici pronajímal.