Deníku to řekl předseda Hospicového hnutí Vysočina z Nového Města na Moravě Vojtěch Zikmund.

„Praktická lékařka, která má pacientku na starosti, nebyla k zastižení. Údajně měla být delší dobu na dovolené. Pacientce se tehdy velmi přitížilo, měla bolesti a muselo se jednat. Proto se naše kolegyně rozhodla podat jí lék i bez ordinace lékaře,“ zdůvodnil Zikmund, který přiznal, že šlo o protiprávní jednání.

„Rozhodovali se, jestli zavolají záchrannou službu, nebo jí dají lék. Po dohodě s rodinou udělali to druhé,“ podotkl Zikmund. Předseda ale nechtěl říci, jak Kondýsková k léku Sevredol, který je opiátem a podléhá přísné kontrole, přišla. Sám to údajně neví.

„Mohla ho získat od jiného pacienta, ale také to mohlo být jinak,“ poznamenal Zikmund.

Iva Kondýsková již nemá přístup k pacientům a nesmí za nimi docházet. Policie na případ včera vyhlásila informační embargo. Podle informací Deníku ale s největší pravděpodobností Kondýskovou obviní z trestného činu neoprávěného držení psychotropních látek a jedů. V případě uznání viny jí hrozí až pět let vězení.

„S ohledem na povahu případu nemohu sdělit bližší informace. Mohu pouze konstatovat, že se dotyčná pracovnice dopustila trestného jednání, protože měla v držení opiáty bez povolení. Nyní zjišťujeme všechny okolnosti,“ řekl Deníku okresní státní zástupce v Jihlavě Arif Salichov.

„Z lidského hlediska jsem neudělala nic špatného,“ hájila se Kondýsková.

Rodina nemocné ženy je podle Vojtěcha Zikmunda s péčí spokojena a trvá na tom, aby se o jejich umírající příbuznou i nadále hospic staral.