„Ředitel správy a jeho zaměstnanci zjistili určitá pochybení u zakázek na měření hluku, které byly předraženy až osminásobně,“ uvedl v úterý hejtman Jiří Běhounek. Podle něj se na to přišlo ve chvíli, kdy správa dostala kvůli hluku pokutu od hygieny.

Hejtman ani policie nechtěli minulý týden obsah trestního oznámení komentovat. Policie to zdůvodňovala ústy své mluvčí Dany Čírtkové, že jde o čerstvý případ a zveřejnění obsahu trestního oznámení by mohlo narušit vyšetřování.

Proč se Jiří Běhounek rozhodl důvody oznámení z ničeho nic zveřejnit? Vadí mu totiž, že se stále častěji objevují spekulace o tom, že důvodem trestního oznámení je kritizovaná zakázka nákupu osmadvaceti sypačů Iveco. Proti tomu se první muž kraje důrazně ohradil.

„Upozorňuji, že všechny informace směřující k nákupu Ivec jsou velmi nebezpečné, protože co mám informace, tak to začíná dopadat i na obchodní aktivity firmy. Tato zakázka už byla jednou prověřena policií a naše zjištění se této záležitosti netýkají,“ zdůraznil Jiří Běhounek.

Vysočinská mluvčí policie Dana Čírtková ale v úterý Deníku řekla, že zakázku na Iveca nikdy neprověřovali. „Žádné jiné trestní oznámení, než to, které jsme přijali minulý týden, týkající se zadávání veřejných zakázek, jsme neprověřovali,“ uvedla Čírtková. Podle ní není zatím jasné, jak dlouho bude vyšetřování trestního oznámení trvat.

Nechtěl říct cenu

Hejtman v úterý sdělil, že za měření hluku, které běžně stojí kolem čtyřiceti tisíc korun, platili silničáři i 200 tisíc korun. Škoda tak může přesahovat pět milionů korun.

Běhounek také naznačil, že vnitřní kontrola hospodaření správy se nebude týkat pouze posledních čtyř let, ale i let 2006 a 2007. Proč i roku 2006, když krajská správa vznikla 1. ledna 2007, není jasné. „My nevíme, jestli to byly jenom hlukové zátěže, nebo cokoliv dalšího,“ řekl hejtman.

Prověřování zakázek hlukového měření spustila pokuta od hygieny za to, že správa neudělala měření. Pak ale vyšlo najevo, že měření provedli, jenže za 200 tisíc korun a navíc neautorizovanou firmou. Podle bývalého náměstka ředitele správy Aleše Fučíka není na pokutě nic divného a vyšetřování zakázek na měření hluku je podle něj scestné.

„Pokuty od hygieny padaly i v minulosti,“ řekl Fučík. Podle něj měla v loňském roce krajská správa na výdaje spojené s placením pokut, prevenci a měření hluku 2,5 milionu korun a na letošní rok je to asi 4,5 milionu korun.

Deníku se podařilo najít jednu z firem z Prahy, která pro silničáře měření dělala. Její zástupce ale nechtěl říci, kolik to bylo zakázek a za kolik. Odmítl ale, že by si účtovali předražené služby.

ROMAN MARTÍNEK
DANA DVOŘÁKOVÁ