Lahoda je totiž dlouhodobě vážně onkologicky nemocný. Za sebou má už patnáct operací. Jen od svého zatčení v březnu 2014 prodělal čtyři zákroky. Dokonce kvůli tomu musel být propuštěn z vazby. Během hlavního líčení nebyl schopen sám mluvit. Na všechny otázky soudu odpovídal písemně, prostřednictvím své obhájkyně Ireny Jonákové z Havlíčkova Brodu. Lahoda byl podle svých slov navíc pod vlivem silných opiátů proti bolesti.
Z těchto důvodů se nakonec soudkyně Okresního soudu v Havlíčkově Brodě Hana Doubková rozhodla trestní stíhání Lukáše Lahody ze zdravotních důvodů zastavit. Stalo se tak 28. března.

„Mohu potvrdit, že rozhodnutí je pravomocné. Souhlasil s ním i státní zástupce," potvrdil Deníku soudce a mluvčí havlíčkobrodského soudu v jedné osobě Jan Doležal.

Lékař Jiří Koref (v popředí) je v Havlíčkově Brodě posledním pamětníkem holocaustu.
O Terezíně se mi zdá ještě dnes, říká poslední brodský pamětník holocaustu

Pokud by soud stíhání sám nezastavil, uvažoval Lahoda o tom, že požádá prezidenta republiky o udělení milosti. „Je pravda, že tato varianta byla ve hře," potvrdila obhájkyně Jonáková.

Proces s gangem zlodějů traktorů tedy bude pokračovat už bez Lukáše Lahody, kterého obžaloba vinila z toho, že se svou přítelkyní Lucií Ludvíkovou dával gangu tipy na traktory, které lze ukrást.

Hlavou organizované skupiny měl být třiadvacetkrát soudně trestaný recidivista Radim Nosek. Jeho dalšími komplici podle obžaloby byli jeho manželka Jaroslava Nosková a Jakub Šmoldas. Nosek se u soudu ke krádežím přiznal. O Lahodovi a Ludvíkové řekl, že pro ně pouze traktory odváželi, protože vlastnili odtahovou službu, ale netušili, že jsou traktory kradené. Nosková naopak trvala na tom, že i oni o všem věděli.

Ilustrační foto.
Brodští hospodští ušetří za letní zahrádky

Gang podle obžaloby od března do června 2014 ukradl na jedenáct traktorů tovární značky Zetor. Jejich oběťmi se stali zemědělci na Vysočině i v jižních Čechách. Obžalovaným za to hrozí trest od tří do deseti let. Kdy padne rozsudek, zatím není jasné.