„Cizinci nepředložili dokumenty oprávněnosti provádění výdělečné činnosti na území České republiky. Z tohoto důvodu byli zajištěni a eskortováni na odbor cizinecké policie, kde s nimi byly zahájeny úkony správního řízení ve věci správního vyhoštění z území členských států Evropské unie,“ oznámila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na nelegální zaměstnávání cizinců se policie zaměřuje v celém kraji opakovaně. V průběhu loňského roku zjistili policisté na Vysočině 85 případů nelegálního zaměstnávání cizinců. V letošním roce policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina odhalili již 114 případů nelegálně zaměstnaných cizinců. „Tito cizinci byli převážně zaměstnáni prostřednictvím pracovních agentur. Nejvíce jsou zastoupeni cizinci z Ukrajiny a Moldavska,“ zmínila mluvčí.

Policisté odboru cizinecké policie se soustřeďují také na kontroly ubytovacích zařízení. „Pobytové kontroly směřujeme do míst, kde dochází ke zvýšenému pohybu cizinců. Naši pozornost zaměřujeme na kontrolu legálnosti pobytu cizinců na území České republiky, pravost a platnost dokladů. Zaměřujeme se na odhalování účelových sňatků, na případy napomáhání k neoprávněnému pobytu. Kontrolujeme také, zda cizinci mají řádné povolení k výkonu práce na území České republiky, pokud je takové povolení podmínkou výkonu zaměstnání,“ doplnil k zaměření kontrol vedoucí odboru cizinecké policie Leoš Švarc.

Ilustrační foto.
Ne jeden. Rafaelovu ulici budou silničáři opravovat tři víkendy