Bez pomoci by oba bezdomovcizemřeli. Za to dostal šestadvacetiletý Martin Teplý od brněnského krajského soudu trest dvanáct a půl roku vězení se zvýšenou ostrahou. Kromě toho musí zaplatit za léčbu obou postřelených přes 620 tisíc korun.

Událost se stala loni devětadvacátého června brzy ráno. Hodně opilý Teplý si šel koupit jídlo. Přistoupili k němu dva muži, chtěli po něm cigarety a drobné peníze na alkohol. Po hádce ho i fyzicky napadli. Teplý vytáhl pistoli a po každém jednou vystřelil. Pak utekl.

Soudce Aleš Novotný uvedl, že muž měl řadu jiných možností, jak konflikt ukončit. „Mohl například odejít, nebo požádat o pomoc opodál stojící skupinu lidí,“ řekl soudce. Teplý uznal, že měl reagovat jinak. Současně ale uvedl, že měl strach. V minulosti už totiž podobnou situaci u hlavního nádraží zažil. „Oba na mě doráželi. Strkali jsme se. Najednou jsem si všiml, že se jeden z nich napřahuje pěstí. Měl jsem obavu, jestli nemá v ruce třeba nůž. Vytáhl jsem tedy rychle pistoli, natáhl ji a vystřelil,“ vypověděl Teplý. Soud tomu neuvěřil. Podle výpovědí taxikářů, kteří stáli opodál, držel zbraň v ruce několik minut a ve chvíli, kdy vypálil, ho navíc podle svědků nikdo přímo nenapadal.

Vyučenému automechanikovi z Velkého Meziříčí hrozilo za pokus o vraždu dvou lidí a nedovolené ozbrojování až dvacet let vězení. Nižší trest vysvětlil soudce tím, že konflikt nevznikl z mužovy vůle. Teplý činu litoval a bezdomovci se omluvil. „Je mi líto, co se stalo. Kdybych to mohl vrátit, jednal bych jinak. Jsem moc rád, že to oba přežili,“ uvedl.

Předseda senátu však upozornil, že Teplý musel vědět, co může způsobit. „V tomto případě nešlo o nutnou obranu ani krajní nouzi. Podle svědků totiž fyzické napadání ze strany žebrajících nebylo nijak intenzivní,“ konstatoval. Pistoli Walther P38 koupil Teplý na burze i přesto, že neměl zbrojní průkaz. O ten před časem přišel kvůli odsouzení za autonehodu.

Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, Teplý se odvolal.