Lidí odsouzených k domácímu vězení je stále více. V současné době si v celém kraji odpykává trest v domácím prostředí devětadvacet lidí. Alternativní trest platí od ledna 2010. Za dva roky poslaly soudy na Vysočině do domácího vězení devětačtyřicet lidí. Šesti z nich musel soud kvůli porušení podmínek přeměnit trest s nástupem do vězení a čtrnáct odsouzených si už trest úspěšně odkroutilo.

Nejvíce odsouzených k domácímu vězení je na Žďársku. Šanci odpykat si trest doma dostalo za dva roky dvaadvacet lidí. Kontrolu mají na starost úředníci z Probační a mediační služby (PMS).

„V současné době máme v domácím vězení šestnáct lidí. Kontrolu stíháme, ale je to na hraně. Pokud by odsouzených přibývalo, uvítali bychom elektronické náramky,“ vysvětluje Markéta Irovská Nováková z PMS ve Žďáru nad Sázavou.

Ministerstvo spravedlnosti sice o zavedení elektronické kontroly odsouzených dlouhodobě uvažuje, ale projekt zatím pozastavilo. Podle ministerstva bude mít smysl ve chvíli, kdy úředníci z PMS přestanou kontroly personálně zvládat.

Kromě Žďárska mají dost práce s kontrolou domácích vězňů také na Pelhřimovsku. Paradoxně jde o nejmenší region v kraji. Pro srovnání soudy v Jihlavě, Třebíči a Havlíčkově Brodě poslaly za dva roky do domácího vězení jen dvanáct lidí.

„Celkem jsme měli patnáct odsouzených. Nyní kontrolujeme osm lidí. Problém je dojíždění, protože jsou rozseti po celém okrese. V zimě je někdy problém se za všemi dostat,“ upozornila na úskalí kontrol Zuzana Pechová z PMS v Pelhřimově.

„Výběrové řízení je ministerstvo připraveno vypsat, až se bude počet odsouzených blížit hranici pěti set a budou na projekt peníze,“ řekla mluvčí ministerstva Tereza Palečková. V celé republice bylo loni v říjnu kolem 140 lidí v domácím vězení.

Kontroly odsouzených jsou namátkové, třikrát až čtyřikrát týdně. Kontroloři zvoní i opakovaně během jednoho dne, takže člověk nikdy přesně netuší, kdy se objeví.

Soudy většinou ukládají domácí vězení za výtržnictví, maření výkonu úředního rozhodnutí, krádeže či řízení pod vlivem návykové látky. Zákaz vycházení z domu má většina odsouzených od sedmi večer do šesti ráno. O víkendech i přes den. Někdy se doba upravuje podle pracovní doby tak, aby dotyčný nepřišel o práci. Pokud podmínky poruší, končí většinou ve vězení. Na Vysočině se to stalo šesti lidem. „Měsíčně uděláme dvanáct až osmnáct kontrol,“ uvedla Milada Karásková z jihlavské PMS.

Nejdéle mohou být lidé v domácím vězení dva roky. Udělení alternativního trestu musí splňovat několik zásadních podmínek. Lze ho dostat za přečin se sazbou do pěti let. Adept by neměl být závislý na drogách, musí mít trvalé bydliště a důležitá je míra nebezpečnosti dotyčného. Pokud je předpoklad, že bude dál páchat trestnou činnost, do domácího vězení se nedostane.