Pachatele se podaří dopadnout jen zřídka, jak to v takových případech bývá, nikdo nic neviděl ani neslyšel. Nejlepší je podobným nepříjemným příhodám předcházet, někdy pomohou maličkosti.

Třeba přetékající poštovní schránka, kterou nemá za odcestovalé kdo vybírat, je pro zloděje jasným znamením, kde je čeká snadný přivýdělek. Stačí přitom využít služby České pošty, která zajistí, aby pošta chodila jinam.

Plná schránka

„Před dovolenou se stavíte na jakékoliv pobočce pošty, kde vyplníte tiskopis – Žádost o změnu místa dodání. Zásilky je možné dosílat na jakoukoliv adresu v České republice, a to po dobu maximálně šesti měsíců. Po uplynutí této doby je možné o službu znovu požádat. Dosílku můžete využít pro všechny typy zásilek s výjimkou těch, u kterých odesílatel uvedl poznámku Nedosílat a u zásilkových balíků,“ informovala mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Toto opatření měsíčně přijde na 120 korun a lze je využít pouze v případě přesílání pošty na vybrané místo v tuzemsku. Je rovněž možné domluvit si měsíční bezplatné prodloužení úložní doby zásilek.

Další drobností, která může snížit riziko, že si zrovna náš byt vytipují zloději, je dát si pozor, komu se chlubíme vybavením svého bydla. Oznamovat na potkání, že máme doma novou plazmovou televizi, rozhodně není nejlepší nápad, stejně jako dva měsíce předem vytrubovat, že se pojede do Egypta.

Cennosti do trezoru

Zvláště cenné věci si zaslouží dobrou skrýš. „Po dobu nepřítomnosti v místě bydliště by si měli občané své doklady, peníze a cenné věci, zejména šperky, uschovat nejlépe do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezorku pevně zabudovaného ve zdi“, řekla mluvčí havlíčkobrodské policie Jana Mazourová.

Od věci není ani kontrola oken a dveří před odjezdem, abychom kriminálním živlům zbytečně neusnadnili práci. Závěsy, rolety a žaluzie nestahujeme. „V okolí především rodinného domu je vhodné uschovat žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do domu“, upozornila Mazourová.

Může jít třeba o krumpáče nebo sekery pozapomenuté na zahrádce, které mohou posloužit ke zdolání oken nebo dveří. Právě hlavním dveřím bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, protože podle policejních statistik kriminálníci ve zhruba polovině případů proniknou do zavřeného bytu právě jimi. Investovat do bezpečnostního modelu se proto může více než vyplatit.

Ochotný soused

Pokud chceme zloděje co nejvíce odradit, můžeme využít systémy, které například v určitou hodinu zapnou světla nebo televizi.
Nejjednodušší ovšem je moci se spolehnout na ochotného souseda, který přijde byt nebo rodinný domek čas od času zkontrolovat a vybere při tom třeba i poštovní schránku.

Je také doporučováno uvádět na zvoncích, schránkách či dveřích přijímení v množném čísle a bez uvedení titulů, zvláště žijeme-li sami.
Pokud už dojde na nejhorší a nekalé živly neodradí ani výše uvedené tipy, může policii i pojišťovně výrazně pomoci fotodokumentace bytu pořízená před odjezdem. Hodí se také mít sepsaná výrobní čísla vlastněných přístrojů, které by mohli nenechavcům případně padnout do oka. Přesto všechno je ale technická prevence hlavně ve městech poměrně dost žádaná.

„My už teď jezdíme na dovolenou bez dětí, takže během naší nepřítomnosti má dům kdo ohlídat. Dokud ale ještě jezdily s námi, poprosili jsme vždy mou sestru, která bydlí poblíž, aby se u nás párkrát zastavila a zkontrolovala, jestli je všechno v pořádku. Naštěstí bydlíme ve čtvrti, kde si lidé dost všímají, co se děje kolem. I tak jsme si ale na jaře pořídili spolu s novými okny i bezpečnostní dveře. Člověk nikdy neví,“ řekl František Tichý z Havlíčkova Brodu.

Zuzana Klementová