„Podporujeme smysluplné projekty, které pomáhají nevidomým nebo jinak zrakově postiženým lidem. Pro klienty pořádáme řadu benefičních a společenských akcí, například i koncert ve Stavovském divadle,“ představuje manažerka Blanka Stará nadaci, kterou před sedmi lety založila hraběnka Mathilda Nostitzová. Nejvýznamnějším projektem organizace je však výchova vodících psů a jejich společné cvičení s budoucími majiteli.

Řidič poškozené nákladní soupravy pokračoval v jízdě.
Provoz na dálnici zastavilo rozsypané krabicové víno

Každoročně organizují soustředění, na kterém prověří vztah nevidomého a vodícího psa a pomohou jim odstranit nedostatky v komunikaci. Letos organizují soustředění v Přibyslavi, přijedou však i do Žďáru nad Sázavou a do Havlíčkova Brodu, kde si vyzkouší chůzi v běžném provozu. Ve středu ráno navštíví ve Žďáře Muzeum nové generace a poté na náměstí budou nevidomí trénovat pohyb v novém frekventovaném prostoru.

„Kolemjdoucí by měli vodícího psa zcela ignorovat a nechat ho dělat svoji práci. Neměli by ho hladit ani oslovovat, protože pak je pro psa složitější udržet pozornost a dělá chyby,“ připomíná cvičitelka vodicích psů Hana Jasenovcová.

Dvouletý výcvik vodícího psa stojí asi dvě stě padesát tisíc korun a za rok cvičitelé vytrénují až deset takových psů. Dle vyhlášky musí pes umět třicet čtyři dovedností, nevidomému člověku nahrazuje zrak a každodenně zachraňuje život, když mu pomáhá vyhýbat se překážkám.

Sbor dobrovolných hasičů Tři Studně na Novoměstsku má nový dopravní automobil. Vozidlo, kterému ve středu 5. července žehnal fryšavský farář Jiří Janoušek, hasiči postrádali dlouhých osmnáct let. Jedná se o devítimístné vozidlo. Uvnitř jsou hasicí přístro
VIDEO: K Máně přibyl dobrovolným hasičům ze Tří Studní nový automobil

„Nejtěžší je pro psa naučit se vnímat vysoké překážky, jako je třeba větev. Je třeba trénovat v cizím prostředí, aby nevidomý i jeho pes uměli reagovat na všechny situace, to je hlavní důvod, proč pro klienty akci pořádáme,“ říká Stará.

Do Žďáru se pracovníci nadace s nevidomými vrátí ještě v polovině srpna, kdy pořádají druhý turnus soustředění. Jasenovcová radí, aby lidé do výcviku nijak nezasahovali a umožnili dvojici, nevidomému a psovi, plně se soustředit.

Gabriela Pišínová