VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zájem o domácí zabijačky klesá, jsou drahé

Vysočina - Jelita, tlačenku, škvarky či ovar z vlastnoručně vykrmeného čuníka si rok od roku dopřává na Vysočině méně lidí.

21.2.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Václav Havránek

„Stále se sice najdou ti, kteří si zimu nedokážou představit bez domácí zabijačky, ale obecně jejich trend klesá. Pokud je kilo živého masa vyjde od 45 do 50 korun za kilogram, tak za celé prase dají okolo dvou tisíc korun, a to už se někomu může zdát drahé," přemítá vedoucí výroby firmy Maso a uzeniny Bonte s.r.o. z Rynárce František Kolář.

Navíc k ceně masa musí lidé připočítat práci, čas a další suroviny, které k výrobě zabijačkových pochutin patří. Pak je maso koupené v řeznictví či v obchodě vyjde levněji.

„Z osobní zkušenosti mohu říci, že oproti loňsku se počet zabijaček u nás v podniku snížil zhruba o deset procent. Loni jsme jich dělali okolo pěti set a letos jich bude zhruba okolo čtyř stovek," dodal Kolář s tím, že o prasata na objednávku mají zájem především lidé z vesnic.

Uspořádat si doma zabijačku, tedy porazit prase a sníst ho, na to platí stejná pravidla již více než padesát let.

Domácí zabijačka se jmenuje domácí, protože probíhá doma, takzvaně na dvoře, a dobroty z ní pocházející jsou určeny pro požití ve vlastní domácnosti. „Veřejné zabíjení prasete a jeho porcování není žádná atrakce pro veřejnost, a pokud někdo chce nějakou atrakci obecní či spolkovou uspořádat, je možné uspořádat vepřové hody. Prase se nechá porazit ve schváleném zařízení jatkách, je veterinárně prohlédnuto, rozbouráno a lidem je možné nabídnout zabijačkové pochoutky," poznamenal mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

A právě na klasickou domácí zabijačku se chystají už tento pátek v Ústavu sociální péče v Lidmani. Klienti tam totiž chovají různá užitková zvířata a mimo jiné i prasata. „Jednou mě napadlo, proč nechovat i prasata. Zbytky bychom mohli využít pro jejich krmení. Nápad se ujal, a tak jsme přistoupili i k domácím zabijačkám, při kterých vždy pozveme řezníka," podotkla vedoucí bydlení ústavu sociální péče Marie Vyhnálková. „Kluci prasata třikrát denně pravidelně krmí, starají se o ně a pak rádi přiloží ruku k dílu i při výrobě masných výrobků," dodala Marie Vyhnálková. Zbylé výrobky nebo maso si pak klienti dají do mrazáku a vždy když je potřeba si z něj usmaží řízky nebo uvaří jinou dobrotu.

Tlačenka a ovar

Zabijačka, i když ne ta pravá domácí s usmrcením zvířete, čeká v březnu i Jaroslavu Kubínovou z Pelhřimova. „Zhruba dvakrát do roka si objednáváme vepřové půlky. Pokaždé zpracováváme asi 150 kilogramů masa. Děláme tlačenku, škvarky, ovar, sekanou, jitrnice nebo paštiku. Do práce se vždy zapojí celá rodina," zavzpomínala na poslední listopadovou zabijačku Jaroslava Kubínová s tím, že je pak velmi příjemné vyndat z mrazáku hotový kvalitní domácí výrobek.

Některé lidi však zabijačky nelákají, a tak pokud dostanou chuť na zabíjačkovou polévku nebo guláš, zajdou si na ně do tepla nejbližší restaurace. Stále více jich totiž nabízí zabijačkové pochoutky. „U nás jsme zabijačkové hody pořádali v lednu. Zájem byl poměrně velký. Během dne přišlo ochutnat tradiční staročeské pochutiny jako polévku, tlačenku, játra, výpečky nebo guláš přibližně dvě stě lidí," přiblížil majitel Hotelu Na Kocandě v Želivě Pavel Mička.

Autor: Alexandra Knapová

21.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mladíci sestřelili Znojemské Orly

Ilustrační fotografie.

Mladá řidička byla pod vlivem drog

Sexuolog Weiss půjde k soudu v říjnu. Hrozí mu trest až šest let vězení

Pelhřimov – Až šest let vězení hrozí sexuologovi Petru Weissovi z Prahy za to, že loni v září podle policie způsobil na Pelhřimovsku dopravní nehodu, při níž zemřeli dva lidé, a jeden byl vážně zraněn. Dvaašedesátiletý lékař tehdy vyvázl s lehkým zraněním. Policie nakonec dospěla k závěru, že Weiss se před nehodou nevěnoval řízení a jel příliš rychle. Vyšetřování bylo ukončeno a spis už je i s podanou obžalobou u Okresního soudu v Pelhřimově.

Slavnosti Tří kápí nabídnou hudbu, průvod či ohňostroj

Třebíč - I letos budou Třebíčští oslavovat bohatou historii svého města. Od pátku až do neděle se zde bude konat čtrnáctý ročník kulturně-společenské akce Slavnosti Tří kápí.

Květinová výstava se stěhuje ze školy na obecní úřad

Vladislav – Tradice květinových výstav je s Vladislaví spjatá. Trvá již od roku 2000, kdy výstavy začali pořádat členové místní organizace českého zahrádkářského svazu. Většinou zahrádkáři připravují dvě výstavy, jednu na jaře a druhou v létě.

Velká cena města Třebíče se poběží už po pětatřicáté

Třebíč – Rok se s rokem sešel a jeden z nejtěžších atletických závodů opět klepe na dveře. Velká cena města Třebíče má v sobotu na programu už 35. ročník. Tradiční závod vznikl ještě za okupace, v padesátých letech administrativně zrušený a v devadesátých znovu obnovený. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení