„Body záchrany jsou součástí záchranného integrovaného systému a rozmisťovali je pracovníci Lesů České republiky. My jsme místa navrhli a hasiči a zdravotníci je odsouhlasili. Lze je najít například pod Malinskou skálou, na Křivém javoru nebo na parkovišti u Devíti skal. Jsou to místa, kam mohou zajet záchranné vozy,“ vysvětlil novoměstský lesní správce Josef Pollak.

Student Libor Havlík, který se zabývá ruční výrobou motýlků, věnoval originální kousek Karlu Schwarzenbergovi.
Karel Schwarzenberg dostal v Meziříčí ručně ušitého motýlka

Záchranné body - nazývané dříve traumatologickými body - jsou v krajině Vysočiny ještě poměrně krátkou dobu. „Zatím s nimi nemáme žádnou zkušenost. Ale věřím, že se nám v budoucnosti osvědčí. Tyto body jsou umístěny tam, kde je nepřehledný terén, a kde se lidé mohou snadno dostat do problémů. Když nám ale nahlásí kód uvedený na ceduli, budeme schopni je brzy najít. Tyto body nám v budoucnu mohou být hodně užitečné při hledání člověka, který potřebuje pomoc,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Zkušenosti s body záchrany prozatím nemají ani zdravotníci. „My s nimi zkušenosti nemáme, ale v jiných krajích už se osvědčily,“ podotkl Pavel Sedlák ze Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.

Hasiči i zdravotníci byli nedílnou součástí programu zamířeného na instalaci bodů záchrany v krajině. „ My jsme vytipovaná místa schvalovali, a zároveň s tím jsme se s lesními správami domlouvali i na závorách, které jsou u mnohých přístupových lesních cest. Zanesli jsme je do mapových podkladů a máme je i ve svých vyhledávačích. Máme k nim klíče a známe i přístupové kódy, které používáme v případě, že na závorách jsou kódové zámky. Tím pádem jsme schopni si je otevřít a rychleji se dostat na místo,“ vysvětlil Pavel Sedlák.

Nová kašna na náměstí Republiky ve Žďáře funguje od jara 2015. Vytvořil ji sochař Jiří Plieštik z mrákotínské žuly.
Dívky si v noci zadováděly v kašně

Nadcházející turistická sezona s sebou přináší větší pohyb lidí v regionu. S tím souvisí také vzrůstající počet zranění, a to nejen ve městech, ale i venku v přírodě. „Běžně jezdíme k podvrtnutí, zlomeninám končetin a podobně. Ale nejen ke zraněním, také k nejrůznějším onemocněním, například k srdečnímu selhání. V přírodě je největší problém se ke zraněnému dostat, k tomu využíváme lokalizační pomůcky jako jsou záchranné body nebo aplikace Záchranka,“ řekl Pavel Sedlák.

Mobilní aplikace Záchranka je určena majitelům „chytrých telefonů“. Po stisknutí tlačítka je ihned odeslána nouzová zpráva s přesným určením místa, kde se zraněný nachází. Zároveň dojde k vytočení linky 155. „Aplikace Záchranka funguje už rok a nám se velmi osvědčila. Máme s ní už bohaté zkušenosti. Zraněného nám lokalizuje s přesností na metry,“ pochválil aplikaci Pavel Sedlák.

Letní kino ve Velkém Meziříčí.
Letní kino letos startuje v Sejřku