Pro srovnání, cena ve wellness hotelech na Vysočině se pohybuje také kolem čtyř tisíc korun za noc. Muži tak záchytka posloužila jako poměrně luxusní hotel, kam průměrně každý rok zavítal na desetidenní pobyt.

Jihlavská záchytka eviduje celou řadu podobných rekordmanů. „Další dva muži se na záchytné stanici od roku 2004 objevili 111 krát a 108 krát. U opačného pohlaví byl nejvyšší počet záchytů osmapadesát,“ informoval Martin Málek, tiskový mluvčí Služeb města Jihlavy, které stanici provozují. Nejmladším zadrženým za první pololetí letošního roku byl devatenáctiletý mladík, naopak nejstarším osmdesátiletý důchodce.

Na parkovišti v jihlavské nákupní zóně mají elektromobily svou první rychlodobíjecí stanici.
V Jihlavě funguje první rychlodobíjecí stanice pro elektromobily

Největší množství klientů záchytky pochází z Jihlavska, bylo jich od začátku tohoto roku téměř sto padesát. „Na dalším místě je Třebíčsko s necelou stovkou zachycených, dále následuje Žďársko s pětasedmdesáti případy. Nejméně lidí pocházelo z Pelhřimovska a Havlíčkobrodska, kde se počet udržel kolem šedesátky lidí,“ vyjmenoval statistiku Málek. Stanice také přijala cizince. Z nich na prvním místě figurují Slováci, kteří si postel na záchytce vyzkoušeli jedenadvacetkrát.

Podle zákona doba záchytu už nemusí být minimálně osm hodin, jako tomu bylo v minulosti. „Nově platí výklad, že osobu můžeme propustit po odeznění klinických příznaků opilosti. Maximální délka čtyřiadvacet hodin zůstala zachována,“ vysvětlil Málek. Různě dlouhý pobyt si letos vyzkoušela i jedna žena na mateřské dovolené a čtyři studenti. Průměrně lidé střízliví třináct hodin.

Důvody pro přijetí na záchytku jsou kromě vypitého množství alkoholu různé. Nejčastěji policisté opilce převáželi kvůli ohrožení vlastního života a zdraví. Takových případů zaznamenali 226. Druhou nejvíce uváděnou příčinou je veřejné pohoršení. V jedenadvaceti situacích byli zachycení agresivní vůči jiným lidem.

Ředitel FC Vysočina Jan Staněk.
Klub lety postupně stagnoval, musíme zlepšit jeho vnímání, říká Staněk

Nejvýše ukazatel v přístroji na měření alkoholu vyšplhal, když zachycený nadýchal 4,30 promile. Průměrnou hodnotou je 2 až 2,50 promile. Celkem na stanici v první polovině tohoto roku pobylo 520 lidí, z toho 443 mužů a 77 žen.