Ta fronta ovšem v dnešní době může být zcela virtuální, protože opravdu velké plesy mívají obvykle předprodej vstupenek i přes internet. A nejde jen o prodej vstupenek, lidé si často přejí i moderní program.

„Jelikož si to vyžaduje doba, bude se na bále hrát moderní, ale zároveň i lidová hudba. Zahraje lidová muzika Bobrůvanka a moderní muzika Drink," poukázal na vývoj v programu Jaroslav Dřevo. Ten je spolupořadatelem Horáckého bálu, který se letos v Jihlavě bude konat již po čtyřicáté páté. Jako vždy čeká na návštěvníky zpívání s cimbálovou kapelou u vína, guláš a chybět nebude ani půlnoční překvapení. Vstupenka na ples, který se uskuteční 11. února, vyjde na 160 korun.

Každoročně velký zájem a někdy i téměř pranice o vstupenky je kupříkladu o plesy V žitě ve Žďáře nebo jihlavské firmy Bosch Diesel. S tím také souvisí i cena vstupenek. Zájemci o ples módní návrhářky Beaty Rajské s názvem V žitě zaplatí za jeden lístek sedm set korun. Za tuto cenu pak na letošním třináctém ročníku plesu uvidí mimo jiné módní přehlídku a budou se bavit při hudbě i zpěvu dvojice Těžkýho Pokondra, Jana Kalouska, a to vše za moderování Petra Salavy.

Ve značně okázalém stylu se vždy nese také ples největší průmyslové firmy na Vysočině, jihlavského závodu Bosch Diesel. Vstupenky na ples se však losují, zájem o ně totiž vždy předčí kapacitní možnosti sálu. Kromě plesů s tradičním plesovým programem se na Vysočině najdou i žánrově méně obvyklé bály. Jde třeba o Ples královny Elišky v Jemnici na Třebíčsku. Letos se bude konat jeho již dvacátý pátý ročník.

Jemnický ples slibuje opět program v historizujícím duchu s odkazem na zářnou historii města v době kralování Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. „Součástí plesu bude příjezd krále a královny a vystoupení šermířů," přiblížil Jiří Prokeš z Nezávislého klubu nadšenců v Jemnici, který akci organizuje. Vstupenka na ples s místenkou vyjde na 125 korun.

Samozřejmostí u plesů bývají i tomboly. Stejně je to u zmíněného plesu v Jemnici. „Ještě jsme ji neuzavřeli, ale už teď víme, že tam bude wellness víkend, špičkový kuchyňský robot, elektrospotřebiče nebo slevové poukazy na nákup auta," prozradil Jiří Prokeš.

Při pohledu do kalendáře akcí na Vysočině se dá objevit takřka nepřeberné množství nejrůznějších plesů. Namátkou je to třeba i Městský ples v Pelhřimově, který v sobotu 4. března nabídne mimo jiné vystoupení zpěváka s typickým chraplavým hlasem – Dalibora Jandy a celý večer bude hrát skupina James Band.

Dalším z již tradičních vysočinských bálů je Ples hudby v Humpolci. V průběhu večera se na pódiu vystřídají Humpolecký dixieland, skupina Big Band, dechová kapela Vysočinka, Hudba Dvořák i žáci humpolecké základní umělecké školy.

Mezi plesové stálice na Vysočině patří Muzikantský ples v Havlíčkově Brodě. Letos se uskuteční jeho šestnáctý ročník, a to v brodském hotelu Slunce. Zajímavostí je to, že v prostorách hotelu, tedy ve dvou sálech, se Muzikantský ples uskuteční teprve podruhé. „Chtěli jsme zkusit jiný koncept. Předtím jsme využívali velký sál kulturního domu Ostrov, lidé tedy museli poslouchat kapelu, která zrovna hrála. V hotelu mají naopak možnost volby," uvedl pořadatel a brodský muzikant Milan Slanina. Areál hotelu totiž nabízí dva různě velké sály, ve větším budou návštěvníky bavit kapely Iris Band a Amix, v menším sále si na své zase přijdou příznivci dechovky v podání kapel Vysočinka z Humpolce a Vonička Band, známé z televize Šlágr.

Už v sobotu 4. února je v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku na programu rovněž tradiční ples zvaný Pleskoles, který připravují členové náměšťského cyklistického klubu Sokolisti. Organizátoři i letos slibují bohatou tombolu a pestrý hudební doprovod. Tančit bude možné na swingovou a rockovou hudbu i jihoamerické rytmy.

Poměrně značný zájem ze strany veřejnosti bývá i o ples žďárské firmy PKS. V rámci jeho letošního jubilejního dvacátého ročníku si návštěvníci doslova vychutnají písně stále populárního hitmakera Michala Davida.

Vybrané plesy

Pleskoles – Náměšť nad Oslavou, sobota 4. února

Horácký bál – Dělnický dům Jihlava, sobota 11. února

Ples královny Elišky – Kulturní dům a kinosál Jemnice, sobota 18. února

Městský ples – kulturní dům Máj Pelhřimov, sobota 4. března

PKS – Dům kultury Žďár nad Sázavou, sobota 4. března

Bosch Diesel – Dům kultury Jihlava, pátek 10. března

V žitě – Dům kultury Žďár nad Sázavou, sobota 11. března

Pivovarský ples – kulturní dům Ostrov Havlíčkův Brod, pátek 17. března

Ples hudby – Spolkový dům Humpolec, pátek 17. března

Muzikantský ples – hotel Slunce Havlíčkův Brod, sobota 25. března

První cena v tombole zajímala i policisty

V roce 2011 začali členové hodického moto klubu pořádat netradiční rockový ples. Pozvali na něj zlínskou kapelu Premiér, která se proslavila hitem Hrobař. Aby pořadatelé přivábili návštěvníky, vymysleli, že hlavní cenou v tombole bude starý fichtl, tedy Jawa 21.

„Tehdy jsme si na sebe tak trochu upletli bič, protože shánění a oprava starých motocyklů přeci jenom zabere hodně času," říká předseda moto klubu Petr Pátek. Nicméně první cena v podobě pionýra nesmí nikdy chybět při žádném jejich plese.

Po prvním dokonce za výhercem přijela i policie. „V novinách tehdy vyšlo, že motocykly sháníme různě po stodolách. Což byla narážka na to, že na vesnici měl pionýra v minulosti kde kdo, a kdo na něm nejezdí, tak ho třeba rád daruje nebo prodá. A nějaký člověk po plese nelenil a zavolal policistům, že mu Jawa 21 zmizela a poznal ji právě v novinách," přidává historku Pátek. Naštěstí se vše vysvětlilo a motocykl výherci zůstal. Od té doby se podobný výstřelek nekonal.

Členové shání Jawu 21 do hlavní tomboly různě. „Například jsme si pro ni jeli i osmdesát kilometrů. A poté ji většinou ještě upravujeme a přestříkáváme na červenou barvu, která se stala typickou," dodává Pátek.

Rockový ples v Hodicích si získal za šest let pravidelné návštěvníky. Dost tomu pomohl i druhý ročník, kdy pořadatelé pozvali jako hlavní hvězdu Rudu z Ostravy. „Přeci jenom plesů je hodně, první ročník byl takový chudší, tak jsme na druhý natáhli asi čtyři sta lidí. Od té doby z toho žijeme a pravidelně vždy kolem tří set lidí přijde," podotýká předseda klubu.

Ani letos ples v kalendáři hodického moto klubu nechybí. Konat se bude v sobotu 18. března. S kapelou Premiér a první cenou – Jawou 21.