Strana soukromníků České republiky u vysočinských voličů zcela propadla. V celém kraji posbírala jen na pět set hlasů. Jaromíra Brychtu ale může těšit, že v preferenčních hlasech neměl mezi dvaadvaceti „soukromníky" konkurenci, získal jich suverénně nejvíce.

Místní sdružení ODS ve Žďáře nad Sázavou se zbavilo svého nejúspěšnějšího polistopadového komunálního politika letos na konci května. Brychta, který skončil v listopadu 2014 po dvaceti letech v placené funkci na žďárské radnici, údajně porušoval stanovy a poškozoval ODS uvnitř i navenek svým nesouhlasným postojem s novou koalicí ve Žďáře nad Sázavou (Žďár - Živé město, KDU-ČSL, ANO a ODS).

Členem Strany soukromníků České republiky Brychta není. „Sám jsem se nikam nehrnul. Strana soukromníků mě sama oslovila a nabídla mi kandidaturu v krajských volbách poté, co jsem byl vyobcován ze žďárské ODS. Rozhodl jsem se jim pomoci. S pravicově orientovaným volebním programem strany se navíc ztotožňuji," vyjádřil se pro Deník Jaromír Brychta, toho času bez politické příslušnosti. „V životě jsem byl pouze v jediné straně. Vstupovat do jiné teď nechci. To by bylo na dlouhé váhání a rozmýšlení," podotkl žďárský politik.

Stranu soukromníků České republiky vede na Vysočině třiašedesátiletý podnikatel ze Žďáru nad Sázavou Miroslav Stehno. A právě za soukromníky by mohl Brychta kandidovat ve Žďáře v příštích komunálních volbách. „Dovedu si to představit. Jen je třeba postavit plnou kandidátku a na volby se pořádně připravit. Mám zkušenosti z politiky, vybudoval jsem si i jméno, na které voliči stále slyší," dodal Brychta s tím, že ambice na post lídra kandidátky a tím i placenou funkci v politice už nemá. „Vrátil jsem se k profesi učitele na žďárském gymnáziu a tam bych chtěl zůstat až do důchodu. Zbývá mi pět let," dodal osmapadesátiletý učitel Jaromír Brychta.