Zástupci hnutí Duha, kteří se o nálezu dozvěděli od místních, na místo přivolali odborníky. Ti konstatovali, že šlo zhruba o čtyřicet kilogramů vážícího samce. Odborníci odebrali z těla usmrceného vlka vzorky pro genetickou analýzu, která blíže určí původ zvířete. Tělo bude podrobeno i pitvě.

Vlk, který se u Skorkova pokusil překonat dálnici nedaleko mostu spojujícího obce Skorkov a Zbinohy na Jihlavsku, mohl pocházet z takzvané středoevropské nížinné populace, jejíž centrum se nachází v Německu a západním Polsku. „Tato populace zasahuje i do Česka. Smečky na Broumovsku a v Podbezdězí žijí od Skorkova vzdušnou čarou zhruba sto třicet kilometrů, což je vzdálenost, kterou mohou mladí vlci hledající nové teritorium překonat během několika dnů či týdnů," sdělil Miroslav Kutal z hnutí Duha, expert na velké šelmy.

Případ znovu otevřel otázku, zda při stavbě a rekonstrukcích dálnic bývá myšleno také na zvířata, která se musejí procházet krajinou, a v cestě jim stojí rušné komunikace bez speciálních nadchodů.