Bagr na rybník vyjel, aby změřil mocnost bahna, což je údaj, který radnice potřebuje do projektu na vyčištění této vodní plochy. "Ukázalo se, že v rybníce je podstatně víc bahna, než jsme předpokládali," řekl ČTK starosta Roman Fabeš (nezávislý). V pondělí večer zasahovali u rybníka také hasiči. Pomocí nafukovacího člunu dostali z uvízlého bagru na břeh jeho řidiče. Ve stroji strávil hodiny. Druhý bagr zapadl v úterý.

Na uvolnění bagru, který byl v bahně uvězněn od pondělí, dnes pracovaly další dva velké stroje. Asi tři hodiny po poledni začali dělníci na bahno pokládat dřevěné podlážky. Po této provizorní cestě se k zapadlému bagru dostali technici. Podařilo se jim po nějakém čase bagr zprovoznit, takže mohl také začít odhrnovat bahno. Všechny tři kolosy pak pracovaly v řadě za sebou více než čtyři hodiny, haldami bahna uvolňovaly cestu ke břehu. Práce podle jednoho z přihlížejících skončily kolem 21:30.

Štěpnický rybník plánuje telčská radnice nechat vyčistit tento rok, na akci se uchází o dotaci. Předběžně počítala s náklady kolem 36 milionů korun. Jestli se zakázka kvůli množství bahna výrazněji prodraží, se prý zatím nedá říci. Vyprošťování bagrů město neplatí. Podle Fabeše náklady nese dodavatelská firma.