Za kruhovým objezdem na Bradle pod Jihlavou směrem na Pelhřimov, Telč a Třešť se začínají řadit auta. Popojíždění k semaforům, které jsou až u zahradnictví na kopci v jihlavském Hosově, trvá průměrně kolem půl hodiny, ale třeba i hodinu. Takové jsou zkušenosti ze dneška, tedy čtvrtka 27. července, prvního dne omezení na čtyřkilometrovém opravovaném úseku výpadové silnice z Jihlavy směrem ke kruhovému objezdu na Bradle na silnici druhé třídy s číslem 602.

Někteří řidiči proto začali hledat jiné cesty, kterými se do krajského města dostávají. Celá řada motoristů na kruhovém objezdu směřuje na Pelhřimov a v Dušejově potom odbočují na Vyskytnou nad Jihlavou. Starosta této vsi Petr Böhm (ČSSD) včera brzy ráno zaregistroval, že se něco děje. „Bydlím u silnice a už od páté ranní kolem jezdilo jedno auto za druhým, tak mě napadlo, že je zase někde uzavírka,“ popsal. Momentálně je v obci několikanásobně vyšší provoz, než na který jsou tam zvyklí. „Kdyby tudy vedla oficiální objízdná trasa, pak bych asi chtěl po Kraji Vysočina, aby nám potom silnici opravili. Ale objížďka tudy nevede,“ dodal Böhm.

Ilustrační foto.
Výpadovka se změní na jednosměrku

Objízdná trasa pro opravovaný úsek v délce 1,2 kilometrů vede totiž ulicemi Jihlavy a Jihlavským tunelem. Tam je ovšem problém, protože jsou semafory umístěné kousek za tunelem na sjezdu z přivaděče směrem na Telč a Pelhřimov. Dá se tedy předpokládat, že bude kolona aut sahat až do tunelu. V něm by ale auta stát neměla. „Víme o tom, zatím je to první den, situaci pozorujeme a intervaly na semaforech by se tedy podle toho měly upravit tak, aby auta v tunelu nestála,“ vyjádřil se dopravní inženýr z jihlavského dopravního inspektorátu Jiří Kučera.

Opačně, tedy ve směru do centra Jihlavy, vznikla z opravované hlavní silnice číslo 602 jednosměrka. To znamená počkat si v koloně na semaforu u zahradnictví na zelenou a teprve potom jet směr centrum. Kdo dále pokračuje na dálnici D1, musí prokličkovat ulicemi po objízdné trase.

Kromě cesty na Vyskytnou nad Jihlavou si to řidiči, kteří jezdí od Telče, zkracují například přes jihlavskou část Popice. V Salavicích, místní části Třeště, odboří na střed Salavic a dále pokračují na Jihlavu. „Jel jsem tudy hned dnes ráno a neměl jsem žádný problém. V dalších dnech to už ale určitě bude horší,“ řekl ve čtvrtek řidič Jindřich Kružík, který jezdí do Jihlavy denně za prací.

Ilustrační foto.
Do autobusu u polikliniky už cestující nenastoupí

Někteří řidiči se během prvního dne uzavírky, tedy čtvrtka 27. července snažili jet z krajského města přes jihlavskou část Horní Kosov a dále k polygonu, a tam se chtěli napojit na úsek, který ještě není řízený semafory. Jenže někteří narazili. Je tam totiž umístěný zákaz vjezdu, což hned včera dopoledne hlídali policisté. „Když jsme tudy jeli kolem desáté, už někoho stavěli, takže si to tam hlídají,“ přidala svědectví jedna z řidiček, která jela zrovna do Jihlavy.
Etapa rekonstrukce hlavní silnice z Hosova směrem na centrum města by měla trvat do 20. srpna, poté se stavbaři přesunou na úsek přímo podél Hosova.