Program říjnového festivalu a seznam pozvaných hostů však vedení festivalu stále drží v tajnosti. „Dvacátý první ročník MFDF bude zahájen od dnešního dne už za 63 dní. Dneškem zároveň začíná ulicemi krajského města jezdit tradiční festivalový trolejbus. Program festivalu zatím neprozradíme,“ informoval v pondělí ředitel festivalu Marek Hovorka. Podobu polepu trolejbusu, který bude jezdit střídavě na všech linkách, má na svědomí grafik a ilustrátor Juraj Horváth, který stojí od roku 2001 za celkovou grafickou koncepcí festivalu.

Živé kino v krajském městě se bude skládat celkem z pěti projekcí a zavede tak diváky na netradiční místa. První projekce se bude konat už tento pátek v Asijské a české restauraci v Komenského ulici číslo 6. Diváci v tomto prostředí shlédnout snímek Krtek a Lao-c režiséra Filipa Remundy. „Film zachycuje atmosféru kolem návštěvy čínského prezidenta v České republice a pouští se do konfrontačních rozhovorů s obyvateli země, kde se porušují lidská práva,“ popsala obsah filmu mluvčí letošního festivalu Veronika Bröckenrová.

Ilustrační foto.
Během sobotního požáru haly nebyl nikdo zraněn

V neděli 27. srpna se bude na střelnici ve Stříbrném Dvoře promítat poetický krátkometrážní snímek s názvem Stopy, střepy, kořeny režisérky Květy Přibylové. Poté diváci uvidí krátkometrážní snímek Do Zbraně. „Jeho režisérkou je studentka pražské FAMU Babora Chalupová, která dokumentem zkoumá fenomén střelných zbraní v dnešní společnosti,“ doplnila obsah filmu Přibylová.

Třetí projekce bude v úterý 29. srpna v budově Fitness Fitpeople v Havlíčkově ulici. Diváci tam zhlédnou snímek Zákon Helena režisérky Petry Nesvačilové. Ve čtvrtek 31. srpna bude v tělocvičně jihlavské Střední odborné školy sociální ve Fibichově ulici promítán čtvrtý film Výchova k válce režisérky Adély Komrzý. Festival Živé kino ukončí první den v září projekce snímku Slepý Gulliver režiséra Martina Ryšavého v jihlavském TyfloCentru v Brněnské ulici číslo 8. „Začátek všech projekcí je ve 20.30 hodin a vstupné je zdarma,“ upozornila Přibylová. Ve stejných dnech se bude Živé kino promítat i v Praze.

Program letošního ročníku MFDF bude postupně zveřejněn během září a října. „V současné době program finalizujeme. Zatím se nám přihlásilo přes 3 500 snímků z celého světa. Na festivalu jich promítneme asi 250,“ uvedl Hovorka a zároveň prozradil, že letošní festival obohatí tři nové soutěžní sekce s názvem Tři svědectví. „Svědectví o politice, o poznání a o přírodě,“ vyjmenoval Hovorka.

Divákům festival nabídne také unikátní retrospektivu taiwanského dokumentárního filmu. „Dosud největší, jaká kdy byla představena,“ dodal Hovorka.

Během říjnového festivalu do Jihlavy navíc přijede autobus asi s padesáti obyvateli ukrajinského města Slavutyče. Jejich návštěvou se zapojí do mezinárodního happeningu s názvem Made in Slavutyč. „Přimněla jsem obyvatele tohoto ukrajinského města, které vzniklo bezprostředně po havárii jaderného redaktoru v Černobylu, aby vytvořili největší skupinovou žádost o vízum, a tím se zapsali do Guinessovy knihy rekordů. Při oslavách dne města byl z každé stovky zúčastněných vylosován jeden člověk, který se svým partnerem získal oficiální pozvání na kulturní akci v České republice. Tito lidé se tak podívají nejen na MFDF do Jihlavy, alenavštíví iBrno,“ uvedla výtvarnice a zároveň organizátorka tohoto projektu Kateřina Šerá.

Offroady u Pístova.
Terénní vozy v září opět rozryjí pístovské mokřady

Už jenom několik dní mají návštěvníci festivalu možnost si zakoupit akreditaci za nejvýhodnější možnou cenu 350 korun. „Akreditace za poloviční cenu je k dostání pouze do 1. září. Spolu s ní se získá volný vstup na všechny festivalové projekce a na doprovodné akce. Každý akreditovaný festivalový účastník může zdarma využívat služby jihlavské městské hromadné dopravy a kyvadlové dopravy ve směru Jihlava Třešť a zpět,“ upřesnila Bröcknerová.