Studentka dále bude reprezentovat Jihomoravský kraj v Hradci Králové v republikovém kole. „Odmala jsem byla vedena k přírodě, protože tatínek je myslivec. Práce je určená pro děti, aby se mohly naučit něco nového," popisuje Klára, která se projektu věnovala přes rok a čtvrt.

„Jako konzultantku jsem si vybrala paní učitelku Jarmilu Vítkovou. Bylo mi jasné, že to bude velmi náročné. Práci jsem posléze vyzkoušela i v praxi. Sama jsem odučila několik hodin přírodovědy na základní škole Předín a v Nové Říši na Vysočině. Nyní ji využívám při své praxi na základní škole TGM v Moravských Budějovicích." Že bude mít takový úspěch, sama nečekala.

O práci Kláru požádalo již několik škol a je docela možné, že v budoucnu vydá mladá studentka knihu. „Spousta lidí mi řekla, že už nyní má o knihu zájem, což mě velmi těší," přibližuje.

Běžná veřejnost se k projektu zatím nedostane, ale v budoucnu se tento fakt podle znojemské studentky snad změní a lidé si budou moci Les v barvách čtyř ročních období pořídit v knihkupectví.

Učebnici již vyzkoušeli na pilotní základní škole a zatím ji budou využívat jako učební pomůcku na prvním i druhém stupni základních škol.

Po maturitě plánuje Klára Kacetlová pokračovat studiem na vysoké škole v Českých Budějovicích v oboru učitelství pro první stupeň základní školy.

Láska k přírodě není však jediným jejím koníčkem. „Věnuji se hudbě. Hraji na několik hudebních nástrojů. Od sedmé třídy je mojí velikou zálibou basketbal. Také ráda něco vyrábím, fotografuji a cestuji," dodává talentovaná studentka ze Znojma.

TEREZA HOLUBOVÁ